soc negruSocul negru

(Sambucus nigra)


Varietăți:

  • Socul american: Sambucus canadensis
  • Socul european (negru): Sambucus nigra

Socul este un arbust înalt care crește între 3 și 6 m înălțime. Este parțial autofertil și va crește aproape oriunde. Va începe să înflorească imediat după ce majoritatea plantelor ies din perioada de înflorire dezvoltând niște ciorchini de un alb spre crem cu un miros foarte plăcut. Unele varietăți sunt decorative și prin frunzele lor. Fructele socului se vor coace vara târziu și vor avea culoarea violet spre negru. Pe lângă utilitatea lor alimentară, fructele socului au și proprietăți medicinale.

sambucusCultivarea

Socul va tolera o varietate de soluri cât și o locație însorită sau parțial însorită. Plantați la o distanță de 2,5 m, în afară de cazul în care doriți să creați un gard de soc când îi puteți planta la 1 m distanță. Socul va da noi lăstari care vor umple spațiul dintre arbuștii plantați.

Tunderea

Pentru o recoltă cât mai bogată tundeți socul anual în timpul iernii. Tăiați ramurile mai vechi, sau cele aproape de bază pentru a face loc unor noi creșteri. De asemenea răriți din noii lăstari, păstrându-i pe cei mai viguroși.

Recoltarea și păstrarea

Recoltați fructele când și-au schimbat culoarea și se desprind ușor. Așteptați până când fructele s-au soculcopt pentru a le culege și consuma. Fructele socului sunt într-un fel toxice înainte de a fi coapte. Perioada de recoltare se va întinde pe o săptămână sau două.

Fructelor le lipsește aciditatea așa că vor fi serbede și puțin râncede atunci când sunt proaspete. Însă gătite și alături de alte ingrediente, vor rezulta în cele mafloare soc negrui delicioase gemuri, jeleuri, prăjituri sau sucuri. Gătirea fructului este d
e asemenea o idee bună pentru că va distruge orice urmă de toxicitate. Fructele se pot usca ceea ce din nou va reduce orice componente nesănătoase.

Dacă sunteți dispuși să sacrificați fructele, puteți culege floarea de soc și să o folosiți la sucuri, vinuri sua ceaiuri. Socul are numeroase proprietăți medicinale.

Boli și dăunători

Socul nu este sensibil la boli și dăunători, însă păsările vor vrea să împartă fructele cu tine.

Soiul Sambucus nigra ’Haschberg’ este caracterizat de fructe mari şi un randament mai bun decât socul comun. Chiorchinii individuali pot ajunge la o greutate de 1000 de grame. Este un copac voluminous cu multe ramificaţii, cu creştere rapidă ajungând la 3-4 metrii înălţime. Dacă ai destul spaţiu merită plantat şi tunderile anuale ar trebui să-l opreasă în a deveni prea mare.  Preferă sol bogat în humus într-o locaţie însorită sau uşor umbrită. Sambucus nigra (Socul) este foarte rezistent. Florile micuţe, albe, foarte parfumate se deschid din mai până în iulie din care mai târziu apar fructe fructele roşiatice la început. Fructele se prezintă sub forma unor bobiţe negre-violete de 6-8 mm, dispuse în ciorchini. Fructele pot fi fierte sau fermentate. Din ele se pot prepara băuturi, plăcinte, dulceaţa sau vin. Este autofertil. Probabil soiul Haschberg este cel mai potrivit pentru cultură intensivă. Această specie este caracterizată prin obținerea de randament și o maturare foarte uniformă a fructelor. Fructe de Sambucus nigra Haschberg impresionează cu un conținut ridicat de colorant și sucul foarte întunecat.sambucus-nigra-_haschberg_

Cumpără soc negru ‚Haschberg’ la 30-40 cm în ghiveci de 3 L, la prețul de 30 lei!
Lasă un răspuns