aronia1Scorușul negru

(Aronia melanocarpa)

Descriere

Scorușul negru este arbust exotic decorativ prin flori, fructe, frunze a cărui înalțime ajunge la 1-1,5 m iar diametrul la 1,5 m. Fructele la soiul Viking ajung la coacere în luna august. Este  originar din America de Nord. În România se cultivă în general în scop ornamental dar este o specie de mare viitor pomicol. Se cultivă ca specie pomicolă în Serbia și Rusia pentru fructele sale bogate în antioxidanți (are cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre fructele de pădure).  Planta este autofertilă.

Beneficii pentru sănătate

În fructele proaspete se găsesc antociani, substanțe tanante, vitaminele C, E, PP, acizi organici, microelemente, carotenoide, zaharuri, etc. Fructele de aronia conțin de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, având cele mai mari valori de antioxidanți dintre toate alimentele. 100 de grame din aceste fructe vor asigura necesarul de acid folic, fiind astfel recomandate pentru femeile însărcinate. De asemenea s-au descoperit efecte benefice in tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Cultivare

Este adesea folosită ca plantă ornamentală de grădină datorită florilor aronia-iroquois-2-lgalbe și roz și culoarea vie a frunzelor toamna. În sălbăticie scoușul crește la marginile pădurilor într-un sol umed și acid. Scorușul negru vegetează bine inclusiv pe solurile compacte (argiloase), dar pentru a realiza producții sporite de fructe sunt de preferat solurile ușoare, bine drenate. Este o specie rezistentă la ger și secetă, vegeteaza bine și fructifică abundent și în marile orase. Iubește lumina dar suportă și semiumbra.

Recoltare și păstrare

Recoltarea se va face din octombrie până în decembrie, fiind mai bune după
un îngheț sau două. Fructele de scoruș au valoare alimentară și se consumă în stare proaspătă sau conservate în preparate ca: gem, dulceață, sirop, băuturi răcoritoare, ceai de scoruș (fructe uscate), fructe deshidratate, fructe congelate, etc. Fructele proaspete se vor păstra la rece (maxim 5 grade), ferite de razele directe ale luminii până la două luni. La o temperatură de 15-20 grade vor rezista până la două aroniasăptămâni.

Boli și dăunători

În general scorușul nu are probleme cu dăunătorii. Totuși poate interveni pătarea frunzelor sau focul bacterian.
aronia-melanocarpa-amit

Vezi aici oferta noastră pentru scoruși!

Lasă un răspuns