prunPrunul

Prunul se încadrează într-o categorie mai largă de varietăți, începând de la prunul european, varietățile caucaziene și din centrul Asiei cu coaja verde sau galbenă și prunul american. Prunele japoneze sunt foarte dulci și suculente și pentru că înfloresc foarte devreme, cresc mai bine în climate calde. S-au realizat încrucișări între prunul japonez și cel european denumite pruni americani, care cresc bine în regiunile cu o climă moderată.

Prunii nu sunt greu de crescut. Au nevoie de mult mai puțină tundere decât merii și perii, cea mai mare provocare fiind culegerea fructelor coapte înainte ca acestea să fie atacate de păsări, viespi sau alte insecte.

Gustul prunelor poate varia de la foarte dulce, până la ușor astringente, sau foarte acre (care sunt bunplum-tree-blossome preparate) iar culoarea variază de la galben la roșu, albastru sau chiar negru. Unele prune nu sunt mai mari decât o cireașă, în timp ce altele sunt la fel de mari ca merele.

Cele mai dulci sunt prunele europene. Prunul european nu crește bine în climatele calde. Fructele prunului japonez sunt mari, rotunde, și foarte suculente, cu un miez gălbui sau roșu, și coajă roșie, galbenă, sau aproape neagră. Aroma lor este dulce acrișoară. Spre deosebire de prunii europeni care sunt pomi cu o creștere dreaptă care înflorec cam în aceeași perioadă cu merii, și nu leagă foarte multe fructe, prunii japonezi înfloresc devreme și leagă foarte multe fructe. Plantele și fructele tolerează bine căldura. Speciile de prun american, produc în general fructe mici roșii sau galbene, cu o coajă acră și dură. Plantele prunilor hibrizi cresc în general sub formă de tufiș și sunt foarte rezistenți la îngheț. Fructele variază ca și calitate de la cele potrivite doar pentru gatit la cele care sunt bune consumate proaspete. Prunii rodesc la trei sau patru ani de la plantare.

Cultivarea

1400aÎn mod tradițional prunii au fost crescuți ca tufișuri de sine stătătoare sau pomi standard, dar fructele pomilor maturi erau greu de cules și greu de protejat împotriva păsărilor. Însă astăzi avem pomi care cresc doar până la 2 m înălțime.

Înflorirea și polenizarea

Atunci când alegi un prun trebuie să știi următoarele: în primul rând: Este varietatea autofertilă? Și în al doilea rând, când înflorește? Prunii care sunt autofertili vor lega fructe din propriul polen. Dacă întenționați să plantați un singur pom, alegeți unul autofertil. Alții sunt parțial autofertili, sau nu sunt deloc și au nevoie de polenizare încrucișată din partea unei varietăți compatibile. Aceasta înseamnă că va fi nevoie să plantați unul sau mai mulți pomi în apropiere unul de celălalt. Însă chiar și pomii autofertili vor rodi mai bine cu polenizare încrucișată din partea altor pomi. Se va ține cont de alegerea unor varietăți care înfloresc în aceeași perioadă. Prunii europeni sunt în general autofertili. În schimb, majoritatea prunilor japonezi necesită polenizare încrucișată din partea unui alt prun japonez sau american. De asemenea și prunii americani.

Prunii pot fi crescuți în ghivece însă doar aceia care sunt altoiți pe portaltoi pitic.

Perioada plantării

plum-japanese-plum-apricot-pluot

Prune japoneze și hibrizi

Pomii în rădăcină nudă se vor planta toamna sau primăvara devreme când sunt în perioada de hibernare, atâta timp cât solul nu este băltit sau înghețat. În general luna octombrie este cea mai bună alegere. Pomii care vin în ghiveci pot fi plantați în teorie în orice moment al anului. Evitați însă sfârșitul primăverii și lunile de vară, dacă vremea e uscată și secetoasă.

Locul plantării

Alegeți o locație caldă, însorită și adăpostită de vânturile puternice și de înghețurile târzii. Solul trebuie să fie bine drenat, ușor acid.

Îngrijire de rutină

 • Udarea: udați regulat pe parcursul primăverii și verii, mai ales pomii crescuți sub formă de cordoane sau pe spaliere.
 • Hrănirea: iarna târziu, împrăștiați compost în jurul ficărui copac. Aplicați îngrășământ după ce petalele au căzut primăvara.
 • Aplicarea de mulci: primăva
  6838753445_ae0b1e3555_z

  Florile prunului japonez

  ra devreme, după fertilizare, înlăturați orice buruieni și împrăștiați un strat de mulci organic la baza pomilor. Aceasta va ajuta la menținerea umezelii și suprimarea buruienilor.

 • Amplasarea unei plase de protecție: păsările pot fi o problemă atât iarna când mănâncă noii muguri, cât și vara când mănâncă fructul copt. Aplicarea unei plase de protecție în cazul pomilor mari poate fi dificilă, dar în cazul celor sub formă de cordoane sau evantaie este mai ușor.
 • Protejare de îngheț: prunii sunt printre primii pomi care înfloresc, așa că s-ar putea să fie nevoie de acoperirea lor cu o prelată.

Recoltarea și păstrarea

Într-un an rodnic, majoritatea prunilor vor produce o recoltă mai mare decât pot suporta fizic. Unele fructe vor cădea natural, dar ar trebui să faceți și o rărire manuală pentru a îmimagespiedica ruperea crengilor sub greutate. Unii pomi s-ar putea să aibă totuși nevoie de sprijin cu pari sau frânghii. Varietățile timpurii vor fi gata de cules la sfârșitul lui iulie. Altele s-ar putea să fie coapte în octombrie. Însă chiar și fructele de pe același copac s-ar putea să nu se coacă deodată. Va trebui să verificați de mai multe ori fructele unui pom. Veți ști că prunele sunt coapte atunci când au prins culoare, sunt moi și au un gust bun. Fructele folosite în compoturi sau deserturi se pot culege un pic mai devreme.

Îngrijire în funcție de anotimp

Mijlocul iernii: dacă este nevoie, tratați copacii împotriva afidelor.

Iarna târziu: tăiați crengile care dau semne de boală, însă tunderea pentru ghidare faceți-o primăvara.

Primăvara devreme: se pot planta pomi în rădăcină nudă dacă vremea și condițiile permit. Smulgeți buruienile și aplicați un strat de mulci.

Mijlocul primăverii: acum apar florile. Dacă e nevoie protejați împotriva înghețului. Faceți tunderea pomilor tineri dacă nu ați făcut-o deja în martie.

Prunus americana - American Plum - 011730

Prun american

Primăvara târziu: fructele vor începe să se formeze. Smulgeți buruienile și udați regulat. Scuturați pentru a strânge gărgărițele pe un material și a le distruge. Faceți aceasta zilnic.

Vara devreme: răriți din fructele tinere. Dacă e nevoie, puteți tunde pomii maturi, înlăturând în același timp crengile moarte, sau deteriorate și aerisiți zonele prea aglomerate. Folosiți curse feromonale împotriva moliilor.

Mijlocul verii: recoltați primele prune. Continuați tunderea ușoară a pomilor maturi. Tundeți pomii care cresc pe diferite suporturi. Culegeți zilnic fructele căzute pentru a reduce răspândirea bolilor și dăunătorilor pe viitor.

Vara târziu: recoltați fructele coapte.

Toamna devreme: recoltați fructele coapte. Tundeți pomii conduși pe suporturi de sprijin. Dacă pomii sunt înconjurați de mulci, greblați-l, și după căderea frunzelor înlocuiți-l.

Mijlocul toamnei: recoltați fructele târzii. Acum se pot planta și pomi în rădăcină nudă.

Toamna târziu: îndepărtați orice fruct putrezit care a rămas pe pom.

Tunderea

Tunderea în primul și al doilea an

Tunderea în primul și al doilea an

Cel mai important lucru ce trebuie reținut e să nu faceți tunderea iarna. Prunii, cireșii și alți pomi fructiferi nu sunt ca merii și perii. În loc ca tunderea să se facă în perioada de hibernare, aceasta se va face după ce creșterea a început, făcându-se astfel mai dificilă pătrunderea unor boli. După primii câțiva ani prunii maturi nu mai necesită multă tundere – mult mai puțină decât merii și perii. Prunii crescuți sub formă de cordoane și evantaie vor avea nevoie de tundere regulată pentru a-și menține forma și productivitatea.

Tunderea de vară a unui pom matur

Tunderea de vară a unui pom matur

Prunul japonez se va tunde după criteriul centrului deschis. Prunii europeni și hibrizii americani pot fi tunși ori după criteriul centrului deschis ori liderului central, în funcție de habitatul natural. Prunii rodesc atât pe lăstari din anul precedent cât și pe lăstarii noi ai crengilor mai bătrâne, așa că va fi suficientă o tundere moderată anuală, pentru a menține o rezervă suficientă de noi crengi roditoare. Tunderea se va face și cu scopul de a se lăsa pătrunderea luminii și aerului, și pentru a înlătura crengile bolnave sau rupte.

Boli și dăunători

Gărgărița prunului are obiceiul de a-și depune ouăle în fructele în dezvoltare, lăsând cicatrici și determiând de obicei căderea fructelor. Fructele care rămân se vor strica, fie din cauza larvelor sau din cauza unor boli favorizate de cicatrice. Gărgărițele sunt active la șase luni după înflorire, timp în care pot fi scuturate din pomi, colectate pe un material după care distruse.

Putregaiul brun sau mumificarea fructelor va duce la zbârcirea și putrezirea fructelor în special când umiditatea este ridicată. Această boală se poate limita dacă se plantează o varietate rezistentă. Stropirea cu sulfur la interval de o săptămână va ajuta de asemenea la controlarea putregaiului brun.

Lasă un răspuns