Clerodendrum thomsoniae – Clerodendronul

Proveniență: Vestul Aficii și Camerun.

Familia: Verbenaceae

Descrierea plantei: Arbust cățărător cu frunze ovale, de culoare verde-închis, și cu mănunchiuri de flori. Florile au un potir proeminent, ce poate fi colorat în alb imaculat până la roz, și o corolă de un roșu-carmin

Utilizare: Plantă cățărătoare, decorativă prin flori, pentru interior, seră, solariu. Ideală pentru spalier.

Amplasare și lumină: Soare filtrat. Nu țineți planta în soare direct.

Interval de temperaturi: Preferă un loc răcoros. Nu tolerează temperaturi sub 10 grade Celsius

Udare:Mențineți pământul umed în permanență. Planta nu tolerează lipsa apei.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Clerodendronul necesită un drenaj bun, iar plantele mai mari au nevoie de un tutore, cum ar fi un spalier. Nu expuneți planta la schimbări bruște, semnificative, de temperatură; acest lucru poate provoca pierderea bobocilor. Replantați anual la începutul primăverii.

Alte specii: Alte specii și hibrizi cultivați: C. x speciosum, cu flori roșii, C. ugandense, cu flori albastre ce seamănă cu niște fluturi micuți, și C. wallichii, cu flori dispuse în spice curgătoare.

Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii sau musculițele albe.

Înmulțire: Prin butași din vârfuri de lăstari sau din tulpini, primăvara. Butașii trebuie puși într-o răsadniță încălzită sau într-o lădiță specială de răsaduri, care să asigure la bază 20-25 grade Celsius.