Clematis florida – Clematita (hibrizi)

Proveniență: China

Familia: Ranunculaceae

Descrierea plantei: Plantă cățărătoare cu frunze penate, veșnic verzi, dispuse în pereche. Florile pot fi albe, violet-albăstrui, mov sau bicolore, albe cu antere lila sau violet.

Utilizare: Plantă cățărătoare, decorativă prin flori, pentru interior, seră, solariu sau exterior. ideală pentru un spalier mic.

Amplasare și lumină: Soare direct până la soare filtrat.

Interval de temperaturi: Cald până la rece. Nu tolerează temperaturi sub minus 10 grade Celsius. Rezistă la ger dacă este plantată în grădină.

Udare: Mențineți pământul în permanență umed, mai ales dacă țineți planta într-un loc însorit. Plantei nu trebuie să îi lipsească apa în perioada de înflorire; udați-o mai puțin în restul anului.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată  la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale:Are nevoie de tutore, cum ar fi un spalier mic. Toamna, după înflorire, plate poate fi tunsă pentru a stimula apariția unor lăstari noi. Iarna, în timpul perioadei de hibernare, trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la 5-10 grade Celsius. Replantați anual la începutul primăverii.

Alte specii: Există multe soiuri cu flori în diverse culori, de la alb la lila, albastru-violet și purpuriu. Unele soiuri au flori bicolore, cu antene albe sau lila.

Boli și dăunători: Afide și făinare.

Înmulțire: Prin butași din tulpini fragede de primăvara până în mijlocul verii, și din lăstari semilemnoși, din mijlocul până la sfârșitul verii.