Cissus Striata – Vița-de-apartament

Proveniență: Chile și sudul Braziliei

Familia: Vitaceae

Descrierea plantei: Plantă cățătătoare de mici dimensiuni, cu lăstari subțiri, roșiatici, care se agață cu ajutorul cârceilor micuți. Frunzele mici, palmate, sunt alcătuite din cinci foliole ovale, cu zimți marginali îndreptați spre vârf.

Utilizare: Plantă cățărătoare, decorativă prin frunze,, pentru interior, seră, solariu sau exterior, în timpul verii. Este ideală pentru un spalier mic, în special pe terase.

Amplasare și lumină: Soare direct până la soare filtrat.

Interval de temperaturi: Cald, până la rece. Tot anul necesită în jur de 10-16 grade Celsius.

Udare: Udați regulat de primăvara până toamna, mai rar în timpul iernii. Nu lăsați pământul să se usuce complet.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Replantați o dată la doi ani, în timpul primăverii. Nu o expuneți la schimbări bruște, seminificative, de temperatură. Pentru a se cățăra, planta necesită un spalier. Vlăstarii fără frunză se taie mereu.

Alte specii:C. antarctica, viță australianaă, are frunze ovale cu zimți dispuși neregulat, se cațără foarte sus și face vlăstari lungi de 3 m. C. discolor are frunze frumoase, pătate cu roșu, iar C. rhombifolia are frunze compuse din trei foliole, și este mai compactă.

Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii sau musculițele albe.

Înmulțire: Prin butași din tulpini fragede sau semilemnoase, în orice perioadă a anului, în cutii speciale calde.