Camellia japonica – Camelie

Proveniență: Asia de Est

Familia: plante de ceai (Theaceae)

Descrierea plantei: Frumoasele camelii se bucură de multă popularitate. Printre cele 10000 de specii există multe care se potrivesc ca plante de cameră. Plantele sunt din an în an mai frumoase. Înflorește din octombrie până în martie. Plante crește în formă de buchet. Florile sunt simple, pline, într-o culoare sau în două culori. Paleta de culori cuprinde albul imaculat, albul crem și multe nuanțe de roz și roșu.

Utilizare: Cea mai înfloritoare perioadă a cameliei este cea de înflorire, și anume iarna. Și exact în această perioadă necesită un loc răcoros. Se recomandă pentru această perioadă o grădină de iarnă sau o altă încăpere cu temperatură corespunzătoare. Când este complet înflorită, camelia poate fi amplasată pentru o perioadă mai scurtă și într-un loc mai călduros.

Amplasare și lumină: În loc luminos, răcoros, aerat, fără soare direct. vara și în aer liber; dacă este posibil, ghiveciul se introduce în pământ.

Interval de temperaturi: Cald.  Iarna necesită temperaturi de 15 grade Celsius.

Udare: Se menține permanent umedă.

Îngrășământ:Din primăvară până la sfârșitul lunii iulie se pune săptămânal îngrășământ pentru azalee. Începând cu luna august, pe când se formează mugurii florali, se udă mai puțin și nu se mai pune îngrășământ.

Recomandări speciale: Pământul se schimbă după ce mugurii au înflorit. Atenție la plantă, să nu se rupă.

Alte specii: Ca plante de cameră se recomandă speciile C. japonica, de exemplu Apple Blossoni, Apollo, Tricolor, Matterhorn sau Gloire de Nantes, și C. Williamsii (hibride), cum ar fi Freedom Bell sau Donation. Un efect deosebit îl au și ramurile cățărătoare de la C. sasanqua.

Boli și dăunători: Păduchi de frunză și tulpină, pete negre. Cameliile își aruncă uneori bulbii. Acest lucru se datorează schimbării locului în care au fost așezate inițial sau răsucirii plantei în timpul formării mugurilor. Deseori cauza este o greșeală de îngrijire, îndeosebi un aer prea uscat, menținut un timp prea îndelungat.

Înmulțire: Prin butași, muguri florali în august, la 20-25 grade Celsius temperatura pământului.