Calistemon citrinus – Calistemon

Proveniență: Australia

Familia: Myrtaceae

Descrierea plantei: Copac mic sau arbust plângător cu frunze lunguiețe, îndreptate în sus, și cu flori asemănătoare cu peria de spălat sticle, formate dintr-o mulțime de stamine purpurii și antere galbene. Atunci când sunt zdrobite, frunzele degajă un parfum de lămâie.

Utilizare: Arbust rezistent, decorativ prin flori, pentru interior, seră sau solariu. Vara poate fi ținut și afară.

Amplasare și lumină: Preferă soarele direct. Tolerează soare filtrat.

Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 0 grade Celsius, darsuportă aerul uscat.

Udare: Planta va putrezi și va muri dacă este udată în exces. De primăvara până toamna, udați regulat cu apă dedurizată, lăsând pământul să se usuce ușor între două udări. Udați mai puțin în restul anului.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: În timpul iernii are nevoie de o perioadă de hibernare, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 5 grade Celsius. Replantați anual la începutul primăverii și tundeți după înflorire.

Alte specii: Splendens are frunze mari și spice de flori de un roșu intens. Jeffersi este o varietate originară din California, cu frunze scurte, rotunde, și cu flori purpurii.

Boli și dăunători: Boli provocate de ciuperci.

Înmulțire: Prin butași de lăstari verzi sau semilemnoși, vara sau toamna.