Calathea rosepictaPlanta-Păun

Alte denumiri: Marantă de coș

Proveniență: Brazilia

Familia: Marantaceae

Descrierea plantei: Plantă erbacee compactă cu frunze rotunde, cu codițe scurte. Frunzele au culoarea verde-oliv închis, cu nervura principală roșie, cu dungi de un roșu aprins lângă margine și cu partea inferioară colorată în purpuriu. Frunzele acestei plante amintesc de penajul păsărilor exotice.

Utilizare: Plantă decorativă prin frunze, pentru interior.

Amplasare și lumină: Soare filtrat.Nu țineți planta în soare direct. Culorile devin pale în locurile prea întunecoase. Umiditatea mare a aerului este indispensabilă.

Interval de temperaturi: Cald.Nu tolerează temperaturi sub18 grade Celsius

Udare: Mențineți pământul în permanență umed, deoarece planta nu tolerează lipsa apei. Stropiți frecvent planta cu apă pulverizată.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Replantați primăvara, o dată la doi sau trei ani.

Alte specii: există multe specii și soiuri de interior. C. makoyana are frunze cu codițe lungi, cu modele asemănătoare penelor, în culori verde-oliv și galben-verzui. C. rufibarba are frunze lungi, ovale, cu margini ondulate și codițe purpuriu-închis. C. zebrina este o plantă mai înaltă, cu pete de culoare verde-închis pe ambele părți ale nervurii principale. O altă specie potrivită pentr cultura de cameră este C. crocata. Înfloresc din primăvara până vara.

Boli și dăunători: Păianjeni roșii, păduchi și molii când se schimbă pământul.

Înmulțire: Prin divizarea plantei la sfârșitul primăverii.