Begonia rex – Begonia – frunze

Proveniență:Zonele tropicale și subtroicale ale Africii, Asiei și Americii.

Familia: Begoniaceae

Descrierea plantei: Plantă erbacee stufoasă, cu frunze ornamentale asimetrice, în formă de inimă, cu pete de culoare roz, verde, argintiu, roșu, purpuriu și maro. La unele specii suprafața frunzelor este catifelată, la altele este curbată, unele au margini netede, altele crestate.

Utilizare: Plantă decorativă prin frunze, pentru interior. Planta va oferi o imagine de efect dacă va fi amplasată într-un loc luminos, pe o suprafață mai mare, cu mai multe specii de begonii. Nu puține au fost cazurile în care obținerea primelor begonii a stârnit adevărate pasiuni în rândul grădinarilor, în cultivarea acestei plante.

Amplasare și lumină: Soare filtrat. Nu țineți planta în soare direct. Se evită curenți de aer.

Interval de temperaturi: Cald, până la rece. Tot anul i se acordă căldură, niciodată sub 16 grade Celsius. Căldura solului e importantă întregul an; necesită o umiditate a aerului mare.

Udare: Udați regulat de primăvara până toamna, lăsând pământul să se usuce ușor între două udări. Planta se menține mereu puțin umedă. Apa nu se toarnă direct pe frunze. Se evită depunerile de apă sau pământul foarte uscat. Udați mai puțin în restul anului. Pulverizați frecvent cu apă pentru a menține un grad ridicat de umiditate.

Îngrășământ: Din martie până în aprilie se pune puțin îngrășământ, din două în două săptămâni. Nu se pune îngrășământ care conține calciu.

Recomandări speciale: Preferă un grad ridicat de umidate, deoarece poate fi atacată de de făinare dacă este ținută în aer uscat. Replantați anual în timul primăverii.

Alte specii: Există foarte multe soiuri și specii cu frunze de dimensiuni și culori diferite.  Cele mai cunoscute sunt B. Rex-hibride și B. Mexidross-hibride, cu multe specii interesante. Soiurile B. boweri au frunze mai mici, în nuanțe de verde și maro, cu peri drepți de-a lungul marginilor, și flori mici și albe.

Boli și dăunători: Afide, păienjeni roșii, putregai cenușiu sau nematozi. În cazul unor depuneri prea mari de apă există pericolul mucegării rădăcinii. Dacă este ținută în aer prea cald și umed, planta se ofilește. Petele de pe frunze apar datorită pictăturilor de apă. De obicei toamna cad frunzele, și imediat după aceea cresc altele în loc.

Înmulțire: Prin butași din frunze, tulpini sau vârfuri de lăstari tăiați la începutul primăverii.