Begonia elatiorBegonie cu floare (hibrizi)

Proveniență: zonele tropicale și subtropicale ale Africii, Asiei și Americii.

Familia: Begoniaceae

Descrierea plantei: Plantă erbacee stufoasă cu frunze mari, de un verde-închis. Plantă de tufă, cu o înălțime până la 40cm și cu multe flori. Florile pot fi simple sau bătute și pot avea o mulțime de culori, printre care alb, galben, roz-somon, roșu și purpuriu. Perioade de înflorire este tot anul. Begoniile în buchete sunt plante de ghiveci și pot ajunge până la 2 m înălțime.

Utilizare: Plantă decorativă prin flori, pentru interior, seră, solariu sau exterior în timpul verii. Begoniile cu floare sunt plante atrăgătoare și romantice, potrivite unui mediu rustic. Armonizează ca și contrast la linii prea rigide. Begoniile în buchete necesită mult spațiu de desfășurare.

Amplasare și lumină: Soare filtrat. Nu ținei planta în soare direct. Begoniilor în buchete le priește iarna în locuri mari răcoroase, însă nu sub 16 grade Celsius.

Interval de temperaturi: Cald, până la rece. Nu tolerează temperaturi sub 5 grade Celsius.

Udare: Udați frecvent de primăvara până vara, mai puțin în restul anului. Planta nu tolerează lipsa apei. Se menține mereu umedă. Se evită umiditatea prea mare sau uscarea completă a pământului.

Îngrășământ: Begoniile cu floare se tratează cu îngrășământ din 14 în 14 zile, begoniile în buchet din martie până în august, la 1-2 săptămâni.

Recomandări speciale: Țineți planta într-un loc bine aerisit pentru a o proteja de făinare. Aruncați planta după înflorire. Begoniile cu floare trăiesc doar un an. Begoniile în buchete se ciupesc la vârf în timpul vegetației, pentru ca plantele să nu rămână fără frunze. Primăvara li se rărește puțin frunzișul.

Alte specii: Există foarte multe soiuri cu flori de diferite culori. Adesea vândute de Crăciun, soiurile hibrizilor B. lorraine au mănunchiuri de flori mici, albe, roz sau roz-somon. Foarte frumoase sunt și varietățile agățătoare, de exemplu Illumination, care amintesc puțin de fuxie(cerceluș); begoniile de gheață (B. -Semperflorens-hibride) se potrivesc mai mult pentru grădini, balcoane și ferestre, deoarece suportă mai mult soarele decât celelalte specii. O particularitate sunt begoniile în buchete, care atrat atât prin frunzișul frumos colorat, cât și datorită florilor. Cele mai cunoscute sunt begoniile-păstrăv(B-Corallina-hibride), cu frunziș punctat și flori roz, B. limningheana Begonia-Elatior-hibride, cu flori roșii umplute și frunze atârnătoare, și B. metaliica, cu frunze metalice-măslinii păroase, cu nervuri roșii, și flori roșii sau roz.

Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii, putregai cenușiu sau făinare. În cazul unor greșeli de îngrijire, planta se ofilește.

Înmulțire: Prin butași din tulpini sau vârfuri de lăstari tăiați la începutul primăverii.