Ardisia crenata Ardisia

Alte denumiri: Floare de vârf

Proveniență: Nordul Indiei, China, Coreea, Japonia și Taiwan.

Familia: Myrsinaceae

Descrierea plantei: Arbust mic cu frunze închise la culoare, groase, lucioase, cu o textură asemănătoare pielii, cu porțiuni întărite. Florile albe, parfumate, sunt urmate de bobițe roșii, cerate, care rezistă aproape șase luni. Nu florile mici, albe sau roz, fac ca planta de cameră să fie foarte interesantă. Ceea ce dă valoare plantei sunt bobițele roșii de mărimea bobului de mazăre, care se păstrează un an întreg. Perioada de înflorire: din mai până în iunie.Îngroșările de la marginea frunzelor adăpostesc bacterii importante, a nu se îndepărta.

Utilizare: Plantă ornamentală pentru interior sau pentru seră ori solariu, de primăvara până toamna. Este rară.

Amplasare și lumină: Soare filtrat. Evitați să țineți planta în soare direct deoarece îi poate arde frunzele.

Interval de temperaturi: Cald, până la rece iarna (12-16 grade Celsius). Nu tolerează temperaturi sub 7 grade Celsius. Necesită o umiditate ridicată a aerului.

Udare: Udați regulat de primăvara până toamna, mai rar în timpul iernii. Nu lăsați pământul să se usuce complet.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: În timpul iernii are nevoie de o perioadă de hibernare, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 10-15 grade Celsius. Replantați și tundeți planta anual la începutul primăverii.

Alte specii: Nu există.

Boli și dăunători: Păduchi lânoși, păduchi țestoși și putregai cenușiu.

Înmulțire: Prin semințe primăvara; prin butași din lăstari semilemnoși, toamna.