Aloe veraAloe vera

Proveniență: Nordul Africii, Estul Africii, Africa tropicală, Sudul Africii și Arabia.

Familia: Aloaceae

Descrierea plantei: Plantă suculentă, cu o tulpină scurtă și cu o rozetă de frunze cărnoase care au pe margine spini moi, deschiși la culoare. Frunzele tinere sunt pătate, iar florile sunt galbene sau portocalii.

Utilizare: Plantă suculentă cu formă sculpturală, pentru interior sau pentru seră ori solariu, în timpul verii. Este utilizată și ca plantă medicinală.

Amplasare și lumină: Soare direct până la soare filtrat.

Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 5 grade Celsius

Udare: Udați regulat, dar nu în cantități mari, de primăvara până toamna. În timpul iernii, pământul trebuie să fie aproape uscat. Nu lăsați apă în rozetă.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Planta are nevoie  în timpul iernii de o perioadă de hibernare, din octombrie până în aprilie, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 5 grade Celsius. Replantați anual la începutul primăverii, o dată la doi sau trei ani.

Alte specii: Multe specii sunt cultivate pentru interior. A. mitriformis are o rozetă compactă de frunze mari, verzi-albăstrui, cu simți duri de culoare deschisă. A. variegata are o rozetă alungită de frunze de culoare verde închis cu pete albe, dispuse în dungi.

Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii.

Înmulțire: Separați plantele tinere în timpul primăverii și al verii. Acestea pot fi plantate singure sau în grup.