Allamanda cathartica Alamanda

Proveniență: America de Sud

Familia: Apocynaceae

Descrierea plantei: Arbust cu flori mari, în formă de pâlnie, de un galben-auriu, și cu frunze verzi, ovale, cerate. Planta secretă o sevă lăptoasă.

Utilizare: Arbust cu flori, pentru interior, seră sau solariu. Vara poate fi ținut afară, dar numai într-un loc însorit, adăpostit.

Amplasare și lumină:Preferă soarele direct; tolerează soarele filtrat.

Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 15 grade Celsius

Udare: Udați din belșug de primăvara până toamna păstrând solul în permanență ud, mai rar în timpul iernii.Planta tolerează un pământ ușor uscat, dar în aceste caz florile vor fi mai mici.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Toamna, după ce perioada  de înflorire s-a încheiat, arbustul poate fi tuns pentru a stimula o creștere compactă. Replantați anual la începutul primăverii.

Alte specii: Soiul Hendersonii face flori foarate mari. Silver Dwarf este un soi compact cu frunze verzi-argintii. Specia A. neriifolia are flori mai mici și frunze asemănătoare leandrului. A. blanchetti are flori roșii-purpurii.

Boli și dăunători: Afide, păduchi lânoși, musculițele albe, păduchi țestoși și păianjeni roșii.

Înmulțire: Primăvara, prin butași din lăstarii fragezi, nou apăruți.