Agave americanaAgava

Proveniență: Mexic.

Familia: Agavaceae

Descrierea plantei: O rozetă fără tulpină, formată din frunze mari, groase și suculente, gri-verzui, cu vârfuri țepoase și cu spini ascuțiți, de culoare maro, pe margini.

Utilizare: Plantă suculentă cu formă sculputurală, pentru interior sau pentru seră ori solariu, în timpul verii.

Amplasare și lumină: Preferă soarele direct; tolerează soarele filtrat.

Interval de temperaturi: Cald până la rece, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 0 grade Celsius

Udare: Planta va putrezi și va muri dacă este udată în exces. Udați regulat, dar moderat, de primăvara până toamna, păstrând pământul aproape uscat  în timpul iernii.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Planta necesită o perioadă de hibernare din octombrie până în aprilie, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 5 grade Celsius. Replantați la începutul primăverii, o dată la doi sau trei ani.

Alte specii: Soiul Variegata are frunze cu margini galbene. Au fost descoperite aproximativ 100 de soiuri de agave, unele dintre ele fiind cultivate. A. stricta are frunze în dungi gri cu verde închis. A. parryi are frunze cenușii cu spini terminali maro spre gri. A. victoriae-reginae are frunze răsucite, de un verde-închis cu margini albe.

Boli și dăunători: Nu există.

Înmulțire: Separați plantele tinere în timpul primăverii și al verii. Acestea pot fi plantate singure sau în grup.