Aechmea fasciataAecmea vărgată / Rozetă-suliță

Proveniență: Brazilia

Familia: Bromeliaceae

Descrierea plantei: Plantă perenă epifită (crește pe alte plante, pe coajă de copac), delicată, care formează o rozetă de frunze verzi , lucioase, acoperite cu solzi cenușii și având niște dungi gri-argintii. Planta are un aspect atrăgător, asemănător unei vaze. Inflorescența rezistă multă vreme și este spectaculoasă, având bractee roz ascuțite și flori albastre. Perioada de înflorire este din mai până în octrombrie; moare după ce înflorește.

Utilizare: Plantă exotică robustă, recomandată pentru aer uscat.

Amplasare și lumină: Planta tolerează un spectru larg de lumină, dar nu trebuie ținută în soare direct.

Interval de temperaturi: Cald până la rece. Nu tolerează temperaturi sub 8 grade Celsius

Udare: Folosiți apă călduță. Planta tolerează lipsa apei timp de câteva săptămâni.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot, în interiorul rozetei, o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Udați și fertilizați înăuntrul rozetei ca o urnă, care ar trebui să conțină mereu apă, cu excepția situației în care planta este ținută la o temperatură scăzută. Replantați puii la începutul primăverii.

Alte specii: Pentru cultura de cameră se potrivesc A. chantinii, cu frunze cu dungi albe, A. fasciata, din care există mai multe sortimente atrăgătoare, și A. fulgens, cu flori de culoarea coralului.

Boli și dăunători: Păduchi lânoși.

Înmulțire: După înflorire, inflorescența se ofilește, însă planta formează pui la axilele frunzelor. Divizați planta la începutul verii, când puii au crescut cât jumătate din dimensiunile plantei-mamă.