Măslinul

Măslinul (Olea europaea) este un arbore originar din Siria şi zonele de litoral din Asia Mică, foarte răspândit şi în Grecia continentală şi în arhipelagul elen. Este considerat „arborele veşnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordină, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini şi lăstari noi.

Descriere

Maslinul este admirat pentru foliajul gri-verde, care se imbina frumos cu toate celelalte culori din gradina. Trunchiurile fine si ramurile devin noduroase, incalcite cand pomul ajunge la maturitate. Florile albe sunt asezate in grupuri si apar vara, fiind urmate de fructe verzicare se innegresc si cad din copac toamna tarziu si iarna.

42-19507038Genul olea conţine în jur de 20 de specii larg răspândite în jurul globului. Sunt pomi mici întâlniţi în zonele limitrofe Mării Mediterane,  în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei. Frunzele măslinilor se menţin verzi pe întreaga durată a anului.

Olea europaea, măslinul european, este cea mai cunoscută specie din genul Olea, fiind apreciat încă din antichitate. Măslinele erau folosite fie pentru obţinerea uleiului de măsline, fie erau consumate ca fructe. Pentru că au un gust amar, măslinele treceau printr-un proces natural de fermentare sau erau consumate în saramură.

Măslinii au o creştere lentă, dar sunt şi foarte longevivi. Lăsaţi să se dezvolte natural, măslinii pot avea trunchiuri de dimensiuni considerabile, fiind înregistrate recorduri de peste 10 metri în diametru şi peste şapte secole de viaţă. În Italia se crede că unii din cei mai bătrâni măslini datează din primii ani ai Imperiului Roman, părere infirmată de mulţi specialişti.

42-17391290Cultivarea maslinului in ghivece

Maslinii cresc foarte bine in ghivece, ca arbusti de interior. Nu uitati sa asezati pe fundul ghiveciului cateva pietre sau bucati de teracota de la niste ghivece sparte, pentru a ajuta apa sa se scurga mai repede. Pentru pamant, va recomandam un amestec de buna calitate, bogat. Maslinii pot fi antrenati pe spaliere si sunt des folositi in arta topiara.

42-15402943Ingrijire si cultivare

Maslinul trebuie tinut intr-un loc scaldat in razele soarelui. Se dezvolta cel mai bine cand creste in pamant bogat, dar se adapteaza si la soluri alkaline sau pietroase, cu putine substante nutritive; conditia de baza este ca solul sa fie usor drenabil, pentru ca maslinul nu suporta ca radacinile sa fie continu in apa. Pomul supravietuieste si face fructe chiar si daca este neglijat; cu toate acestea, cand il plantati e bine sa il aplicati si un fertilizator usor.

AAGV001171Iernare

Maslinii nu rezista la temperaturi mai mici de -10 grade Celsius asa ca iarna ei trebuie tinuti intr-o camera racoroasa dar luminoasa intre 5-10 grade Celsius.

Metode de taiere la maslin

La maslini nu se aplica de obicei taieri reductive, dar daca recolta este prea mare, fructele vor fi destul de mici. Pentru a obtine masline cat mai mari, trebuie sa reduceti numarul fructelor din pom, operatie care trebuie facuta imediat ce au aparut fructele. Inalturati din ele pana raman cam 2-3 masline pe fiecare ramura mica.

42-16251427Boli si daunatori

Maslinii sunt pomi fructiferi rezistenti si nu sunt de obicei atacati de boli sau daunatori.
maslin olea europaea plantemaniaCumpără măslin la 40-50 cm în ghiveci de 1 L, la pret de 59 lei!


maslin

Cumpără măslin la 60-75 cm în ghiveci de 3 L la preț de 67 lei! 

Lasă un răspuns