Piersicul și nectarinulpiersici_plantemania

Denumiri științifice:

– Piersicul: Prunus persica

– Nectarinul: Prunus persica var. nucipersica

Formă de creștere: Pom mic care crește până la 3 m înălțime.

Polenizare: Majoritatea varietăților sunt autofertile.

Se știe că piersicii sunt originari din China. Grecii și romanii i-au crescut și consumat de asemenea. Însă doar în secolul al 16-lea acesta s-a răspândit în nord-vestul Europei și chiar mai târziu în America de Nord (în secolul al 17-lea). Nectarinele sunt considerate a fi o mutație accidentală a piersicilor, acestea având o aromă similară, dar o coajă netedă. Nu este ceva neobișnuit ca o creangă de pe un piersic să dea nectarine, sau invers.nectarin_plantemania

Creșterea piersicilor și a nectarinilor poate fi o provocare datorită problemelor cu dăunătorii și a cerințelor climatice. Piersicii sunt rezistenți la îngheț, și de fapt, au nevoie de temperaturi mai joase în perioada de hibernare, pentru a-i stimula să rodească cu succes. Înghețurile târzii sunt principala problemă, acestea distrugând florile fragile care apar timpuriu. De asemenea lipsa de căldură suficientă și soare vara, poate împiedica coacerea fructelor.

Piersicii rodesc destul de devreme, adesea în al doilea an.

Cultivarea

Pentru a vă bucura de un pom sănătos, productiv și care să producă fructe de cea mai bună calitate, alegeți cu atenție locația de plantare. Piersicii și nectarinii înfloresc foarte devreme primăvara, așa că e ideală o locație care nu se încălzește prea devreme. De asemenea importante sunt lumina, un sol foarte bine drenat și căldura de vara.

Timpul plantării

Pomii în rădăcină nudă se vor planta primăvara devreme când sunt încă în perioada de hibernare și de îndată ce solul este pregătit. Pomii care vin în ghivece se vor planta oricând primăvara, evitându-se totuși sfârșitul ei, dacă este prea cald și secetos.piersic_inflorit_plantemania

Locul plantării

Alegeți un loc cald, însorit și adăpostit de vânturile puternice. Dacă înghețurile târzii sunt o problemă în regiunea dvs, plantați mai sus pe un deal orientat spre nord, pentru ca pomii să rămână în perioada de hibernare mai mult.

Tipul de sol

Piersicii și nectarinii au nevoie de un sol bogat, fertil, bine drenat și cu un pH ușor acid de 6,5-7,0. La fel ca majoritatea pomilor fructiferi, nu le place un sol care reține apa.

Creșterea în ghivece sau solarii

Există varietăți pitice de piersici și nectarini care sunt ideale pentru a fi crescute în ghivece. Câteva avantaje ar fi mobilitatea și posibilitatea de protejare împotriva înghețului a florilor. De asemenea, în perioada coacerii puteți muta ghiveciul în cea mai însorită și caldă locație. Pomii mici se vor planta într-un ghiveci cu un diametru de 35-40 cm în care se va pune pământ argilos amestecat cu puțin nisip sau pietriș pentru o bună drenare. Primvara și vara hrăniți cu un îngrășământ bogat în potasiu și udați regulat. Adăugați pământ proaspăt deasupra în fiecare an, și o dată la doi ani mutați într-un ghiveci mai mare.

În regiunile în care verile nu sunt destul de calde pentru a duce la coacerea fructelor, creșterea în solarii e cea mai bună opțiune. Deoarece iarna au nevoie de temperaturi joase în perioada de hibernare, e indicat ca solariul să nu fie încălzit. Dacă e cazul, polenizarea se va face manual.

Rărirea fructelor

Atât piersicile cât și nectarinele au nevoie să fie rărite, sau pomul va fi prea încărcat și fructele nu se vor dezvolta destul. Atunci când fructele sunt foarte mici, răriți-le la un fruct per mănunchi, și când cresc mai mult răriți-le din nou la aproximativ 20-25 cm (piersicile) și 15 cm (nectarinele).

recoltare_piersici_plantemaniaRecoltarea și păstrarea

Fructele sunt gata de cules atunci când sunt ușor moi în jurul codiței. Prindeți-le cu mâna și răsuciți-le. Dacă nu se desprind ușor, mai lăsați-le puțin. Dacă se păstrează într-un loc răcoros, piersicile și nectarinele vor rezista mai multe zile, dar dacă vreți să le păstrați mai mult timp, conservați-le sau congelați-le.

Îngrijire în funcție de anotimp

Primăvara devreme

 • Florile se deschid. Protejați de îngheț și polenizați manual dacă este cazul.
 • Smulgeți buruienile și adăugați un strat de mulci în jurul pomului.
 • Pomii crescuți în ghivece vor fi aduși în interior pentru protecție.
 • Tundeți pomii nou plantați sau cei crescuți sub formă de evantai acum sau în mijlocul primăverii.
 • Aplicați un îngrășământ în jurul pomilor existenți.
 • Plantați pomi în rădăcină nudă.

Mijlocul primăverii

 • Tundeți pomii crescuți sub formă de evantai acum și primăvara târziu.pom_piersic_plantemania
 • Pe măsură ce se formează fructele și încep să prindă formă, începeți rărirea lor.
 • Dacă ați avut probleme cu cancerul bacterian în anul precedent stropiți preventiv cu sulfat de cupru o dată pe săptămână.

Primăvara târziu

 • Smulgeți buruienile și udați regulat.
 • Aplicați fertilizator pe perioada creșterii fructelor.
 • Scuturați pomul și strângeți gărgărița prunului pe un material pentru a o distruge. Repetați procedeul zilnic.

Vara devreme

 • Încheiați rărirea fructelor.
 • La pomii tineri crescuți pe suporturi, începeți să legați noile mlădițe și să le tăiați pe cele nedorite.
 • La pomii maturi, tăiați crengile bătrâne și neproductive, și înlăturați unele crengi care au dat rod anul precedent.
 • Aplicați curse feromonale pentru a preveni stricăciunile făcute de molia fructelor și sfredelitorul piersicului.

Peach OrchardMijlocul verii

 • Varietățile timpurii vor fi gata de recoltat.
 • Fructele bolnave care cad, vor fi culese regulat și distruse pentru a se împiedica răspândirea bolilor.

Vara târziu

 • Recoltați varietățile târzii de piersici și nectarine.
 • După recoltare, faceți tunderea de vară a pomilor conduși pe spaliere.

Toamna devreme

 • Finalizați orice tundere înainte de începerea perioadei de hibernare.

Tunderea

Pomilor tineri li se va forma un centru deschis și vor avea nevoie de tundere anual. Tunderea se va face după ce pomul iese din perioada de hibernare, ideal atunci când este înflorit. Piersicii și nectarinii rodesc doar pe crengile și mlădițele din anul precedent, așa că prin tundere se vor înlătura crengile bătrâne care au dat deja rod, încurajând o nouă creștere care va da rod anul următor. Prin tundere se va realiza de asemenea și rărirea fructelor, ducând la fructe mai mari și mai gustoase.

Un alt scop al tunderii este menținerea pomului la o înălțime redusă și deschiderea lui către lumină. Astfel că se vor tăia crengile care cresc direct în sus și se vor rări din celelalte crengi. De asemenea se vor tăia crengile orientate în jos pentru că acestea produc în general fructe mici.001

Boli și dăunători

Câțiva din dăunătorii piersicului și nectarinului sunt gărgărița prunului, o insectă care atacă fructele timp de șase săptămâni de la căderea petalelor. Un alt dăunător îl reprezintă molia fructelor care perforează fructul, sau sfredelitorul care atacă crengile. Printre boli amintim putregaiul brun, pătarea fructelor sau cancerul bacterian.


Lasă un răspuns