pepene galben

Pepenele

Există sute dacă nu mii de pepeni diferiţi în toată lumea care sunt greu de clasificat şi denumit. Cu toate acestea principala distincţie care se face e între lubeniţă (pepenele verde) şi alte tipuri de pepene. Ceea ce numim noi pepeni galbeni au miez de un verde palid, galben sau portocaliu, dens, dulce şi cu o aromă minunată. Lubeniţele sunt de obicei mai mari şi au miez roşu sau roz cu o textură mai suculentă.  Pepenii sunt plante tropicale şi subtropicale aşa că au nevoie de temperaturi ridicate şi multă umiditate pentru a se coace bine.

Creşterea pepenilor

Pepenii sunt plante anuale, şi vor trebui plantate din sămânţă în fiecare an. Cel mai indicat e să achiziţionaţi seminţe pe care să le plantaţi în ghivece şi să le plantaţi afară când solul e suficient de cald. Dacă doriți să faceți plantarea afară, semințele se vor pune la germinat în aprilie și ar trebui să fie gata de plantat afară în mai sau iunie.

Semințele pentru plantele care vor fipepene verde crescute într-un solariu încălzit se pot sădi mai devreme – în februarie si martie pentru recolte în iunie şi iulie. Pentru creștere în solarii neîncălzite, semințele se vor planta în mai sau iunie pentru recolte în septembrie sau octombrie.

Pepenii au nevoie de căldură pentru a avea un start bun. Semințele nu vor germina dacă nu li se asigură temperaturi de cel puțin 18°C.

Plantarea semințelor de pepene

Indicat este să faceți plantarea în ghivece și să le mențineți la căldură până apare 006planta. Apoi le puteți muta afară odată ce condițiile sunt favorabile. Semințele se vor planta într-un sol umed la o adâncime de 1 cm, câte două sau trei într-un ghiveci. Ghivecele se vor acoperi cu o pungă de plastic fixată cu un elastic și apoi se vor amplasa într-un loc însorit în interior. Odată ce semințele au germinat – într-o săptămână până la zece zile – mutați plantele afară pe timpul zilei pentru a le aclimatiza.

Unde se va face plantarea

Pentru plantare afară se va alege un loc adăpostit și însorit. Iar în climatele mai reci poate fi nevoie de folosirea unor clopote de sticlă și de o vară lungă și caldă. Chiar și cel mai ușor îngheț poate afecta plantele. Plantați astfel încât să evitați băltirea la udare.

pepene seraTipul de sol

Pepenii preferă un sol fertil cu un pH de 6,5-7, care să aibă un drenaj bun dar în același timp să păstreze umiditatea.  Înainte de plantare se va îmbogăți cu materie organică.

Distanța de plantare

  • Afară: la 1 m distanță.
  • În solariu: plantele pe un singur rând se vor planta la 40 cm distanță iar pe două rânduri la 60 cm distanță.

Înflorirea și polenizarea

Dacă sunt crescuți afară, în climatele calde, insectele vor polefloare femela masculniza florile imediat. La fel se poate întâmpla și în solarii dacă le puteți deschide în perioada în care florile sunt deschise. Dacă nu, se va realiza polenizarea manuală.

Pepenii sunt autofertili. Ei vor produce atât flori femelă cât și mascul care se vor poleniza reciproc. Nu este greu să le identificați. Floarea femelă are o umflătură la baza petalelor. Acolo se va dezvolta fructul dacă fertilizarea are loc. Florile mascul sunt subțiri și drepte. Ele vor apărea întotdeauna primele. Polenizarea manuală se va realiza cu ajutorul unei pensule. Se va colecta polen de pe floarea mascul și se va pune pe floarea femelă. Procedeul se va repeta zilnic timp de aproximativ o săptămână.

Îngrijire zilnică

  • Udarea: udarea regulată este importantă odată ce plantele s-au maturizat. Solul trebuie să fie mereu umed – nici prea ud nici prea uscat. Udați cu atenție pentru că tulpinile pot putrezi.
  • Hrănirea: odată ce fructele s-au format, hrăniți săptămânal cu un îngrășământ lichid pentru roșii. Opriți-vă atunci când fructele sunt aproape coapte.
  • Aerisirea: pepenii au nevoie atât de umiditate ridicată cât și de o bună aerisire. Pentru pepenii plantați în solarii, în perioada în care nu este prea frig deschideți solariile pentru aerisire. Aceasta se va face când florile sunt deschise și la sfârșitul sezonului de creștere când fructele se coc. În aceste perioade plantele au nevoie de un aer mai uscat. În restul perioadelor au nevoie de umiditate, fiind indicat să pulverizați, sau chiar să umbriți solariul.

Tunderea și conducerea

Pepenii cresc sub formă de viță și se întind sau se cațără în mod natural. Pepenii care sunt crescuți afară, sunt lăsați de obicei să se târască pe pământ. Pepenii care cresc în solarii, au însă nevoie de ajutor pentru a se întinde. Tehnica obișnuită constă din crearea unui sistem pe sârme și ghidarea lor în sus pe verticală în direcția acoperișului solariului.

008Pepenii nu au nevoie de tundere, dar poate vi se va părea o idee bună să le limitați creșterea. La pepenii plantați afară, ciupiți vârful tulpinii principale odată ce au apărt cinci frunze, și faceți la fel în cazul celor din solarii cand au ajuns la 1,5-2 m înălțime. Aceasta va încuraja creșterea și întărirea lateralelor. Indicat ar fi ca la pepenii care cresc afară să lăsați doar patru laterale și la cei din solarii nu mai mult de șase.  Odată ce acestea s-au format, ar trebui să ciupiți vârful fiecăreia atunci când are cinci frunze. Aceasta va stimula creșterea sublateralelor pe care vor apărea florile. Dacă polenizarea are succes, fructele vor începe să se formeze. Atunci când acestea ajung de mărimea unei mingi de golf, alegeți fructul care arată cel mai sănătos de pe fiecare laterală și înlăturați toate celelalte flori și fructe. Ar trebui să vă rămână un maxim de patru sau șase pepeni pe plantă. Dacă aveți mai puține e în regulă. De fapt, plantele cu unul sau două fructe le vor crește mai mari.

Când fructele ajung de mărimea unui grefuit, e indicat să le creați un suport din plasă pentru a nu risca să cadă jos și să se spargă odată coapte.

Recoltarea și păstrarea

Lăsați pepenii pe  plantă cât de mult posibil pentru a se coace. Cu cât îi veți lăsa mai mult, cupepeni atât vor fi mai dulci și aromați. Dar dacă îi lăsați prea mult, vor începe să putrezească – dacă nu cad singuri până atunci. Printre semnele că pepenii sunt copți sunt mici crăpături la capătul cu codița, partea opusă devenind mai moale și mirosul intensificându-se.

Pepenii se pot păstra la frigider, dar nu se vor servi prea reci întrucât aceasta le va lua din aromă.

Recolta

  • La pepenii plantați afară – maxim 4 per plantă.
  • La pepenii din solarii – maxim 6 per plantă.

Lasă un răspuns