Părul

Varietăți de păr

Părul european: Pyrus communis

Părul asiatic: Pyrus pyrifolia, P. ussuriensis și P. x betschneider

Polenizare: are nevoie în general de polenizare încrucișată, dar unele varietăți sunt autofertile în unele regiuni

Lumină: soare direct

Părul este un pom fructifer care se va adapta destul de repede și are puține probleme cu dăunătorii.

Părul există în două „arome”: cea europeană și cea asiatică. Perele europene au un gust untos, dulce și foarte aromat. De asemenea vor avea clasica formă de pară. Perele asiatice au intrat pe piață relativ recent. Au forma rotundă și un miez mai crocant, foarte suculent. Au o aromă dulce cu o tentă delicată florală și câteodată cu trimitere către nucă. Datorită miezului mai tare și formei rotunde, perele asiatice sunt cunoscute sub numele de pere măr.

Atât perii europeni cât și cei asiatici au fost cultvați de mii de ani și prin urmare există mii de varietăți din fiecare categorie. Dintre pomii fructiferi, perii (atât cei europeni cât și cei asiatici) sunt ușor de crescut.

Par asiatic

Pom de păr asiatic

Cultivarea

Cultivarea celor două variante de peri este practic identică, cu mici diferențe subtile. Ambii vor avea nevoie de soare și un sol bine drenat. În general nu se poate face polenizarea încrucișată între cele două varietăți pentru că perioada de înflorire nu se suprapune (cu câteva excepții).

Creșterea perilor este foarte asemănătoare cu cea a merilor. În unele privințe creșterea perilor va fi mai ușoară pentru că nu sunt la fel de sensibili la dăunători, dar pe de altă parte necesită mai multă căldură și soare și o protecție mai bună împotriva vânturilor puternice și înghețurilor decât merii. Prin urmare alegerea locației va fi importantă. Alegeți o locație caldă și adăpostită de vânturile puternice.descărcare (3)

Când se va face plantarea: pomii în rădăcină nudă se vor planta toamna sau primăvara când plantele sunt în hibernare. În zonele cu iarnă mai rece ideală este plantarea primăvara. Pomii care vin în ghiveci pot fi plantați în orice moment al anului dacă condițiile sunt prielnice. Evitați lunile călduroase și secetoase.

Solul cel mai bun pentru peri este unul bine drenat ușor acid cu un pH de 6,5.

Tunderea

Părul se va tunde în fiecare an în perioada de hibernare (între noiembrie și februarie). La părul asiatic

Tunderea părului

Tunderea părului

tânăr se vor face tunderi minime, atât cât pentru a i se da forma unui centru deschis, sau a se modifica conducător central. Perii europeni au o creștere dreaptă prin urmare va fi nevoie de crearea unui centru deschis sau modificarea conducătorului  central. Perii asiatici sunt mi precoce și vor rodi uneori în al treilea sezon, în timp ce perii europeni sunt mai lenți la rodire.

Odată ce pomul ajunge la maturitate și rodire, tundeți-l puțin în fiecare an, la fel cum ați tunde un măr. Răriți crengile prea dese și care cresc în sus aglomerând centrul. Tăiați până la un nod orientat în exterior pentru a încuraja noua creștere. Perii vor da rod pe mici codițe care cresc câte un centimetru în fiecare an așa că nu vor trebui stimate să crească pentru a da rod. Perii asiatici vor rodi mai bine pe crenguțe de doar 2 sau 3  ani așa că vor trebui rărite și scurtate mai agresiv pentru a avea mereu crenguțe tinere care să facă rod. Crenguțele roditoare ale perilor europeni  pot fi păstrate aproximativ 10 ani.

Păr condus pe spalier

Păr condus pe spalier

În cazul ambelor variante, tăiați semnificativ crengile care sunt prea bătrâne pentru a face loc și a stimula creștere nouă. Un pom tânăr căruia i se aplică îngrășământ și care este tuns va crește aproximativ 60 cm pe an, iar unul matur aproximativ 30 cm.

Perii, mai ales perii asiatici pot fi conduși foarte bine pe spaliere.

Fiecare boboc de floare va dezvolta un mănunchi de flori, așa că perii lăsați neîngrijiți vor face prea multe fructe. Răriți din fructe, mai ales la părul asiatic.

Recoltarea și stocarea

Perele asiatice se vor culege cel mai ușor. Culegeți-le când au prins culoare și se desprindb1799b08fd6f1bcc_pear.preview ușor prin răsucire. Gustul va da verdictul final. Dacă aroma nu a atins punctul maxim, mai lăsați fructele în pom să se coacă. Perele se vor păstra bine în frigider de la două luni până la un an, în funcție de varietate.

Perele europene trebuie culese înainte de a se coace complet. Ele se coc din interior înspre exterior, așa că dacă le lăsați să se coacă pe pom interiorul va deveni prea moale. Cu toate acestea trebuie să lăsați fructele să ajungă la maturitate înainte de a le culege. Primul indiciu e o culoare mai deschisă a cojii. Răsuciți fructul. Dacă se desprinde ușor, e gata de recoltat. Însă nu acesta este finalul. Perele europene vor trebui lăsate la rece pentru o perioadă înainte de a începe să se coacă: câteva zile în cazul perelor timpurii și câteva săptămâni în cazul perelor târzii. Dacă intenționați să le stocați, țineți-le mai mult la rece. Dacă doriți să consumați perele, scoateți-le cu câteva zile înainte de la rece și mutați-le într-o cameră cu temperatura între 15 și 20°C.

Boli și dăunători

Părul este un pom fructifer relativ rezistent la boli și dăunători. Amintim însă:

Pear Fire Blight CA Delta

Focul bacterian la păr

Focul bacterian este cea mai întâlnită boală a perilor, manifestându-se prin crengi ale căror vârfuri se veștejesc și a căror frunze se negresc ca și cum ar fi fost arse de foc. Focul bacterian poate fi controlat destul de bine prin tundere. În perioada de creștere, tăiați orice lemn afectat cu 15 cm dincolo de locul unde începe să fie afectat. Sterilizați foarfecele cu alcool. Iarna, tăiați orice crengi afectate care au mai rămas.

Rugina părului se va manifesta prin pete maronii pe frunze și pe fructe. Curățați și aruncați sau îngropați frunzele infectate la sfârșitul sezonului și iarna tundeți crengile afectate pentru a controla rugina.

Părul Asiatic (Pyrus pyrifolia)

O altă denumire pe care o are este pară-măr. Este un copac foios care crește până la 10 m înălțime. Nu este sensibil la îngheț, rezistând până la -23 grade. Înflorește în aprilie, fructele ajungând la maturitate în septembrie. Florile sunt hemafrodite și sunt polenizate de insecte. Preferă un sol argilos și bine drenat într-un images (3)loc însorit. Tolerează și zone cu umbră, dar nu va da roade la fel de eficient.

A compara o pară obișnuită cu para asiatică e ca și cum ai compara merele cu portocalele. Fructul perei asiatice este rotund nu ca și para normală.  Are între 3 și 5 cm în diametru, este suculent și are o textură granulară, diferit de para normală care are un gust untos. El treb
uie să se coacă în copac. Poate fi păstrat timp de mai multe săptămâni într-un loc uscat și rece. Cu toate că prețul fructelor la kilogram este aproximativ 35 lei, aceasta nu reflectă dificultatea în a le cultiva ci doar cererea și oferta. Părul asiatic se cultiva exact ca și părul obișnuit și are nevoie de tunderi anuale iarna. Face rod în al treilea an.


pyrus-pyrifolia

Cumpără păr asiatic la 55 – 100 cm în ghiveci de 2 L!
Lasă un răspuns