Oxalis triangularisOxalis triangularis – Oxalis/Trifoi nobil

Proveninență:  Brazilia

Familia: Oxalidaceae

Descrierea plantei: Plantă perenă de dimensiuni mici cu frunze crescute pe codițe lungi. Frunzele sunt formate din câte trei segmente bifurcate verzi sau mov. Florile pot avea culoarea albă sau roz.

Utilizare: Plantă erbacee decorativă prin frunzeși flori pentru interior sau exterior vara.

Amplasare și lumină: Soare filtrat. Nu se va ține în soare direct.

Interval de temperaturi: Cald, mai rece iarna. Nu tolerează temperaturi sub 5°C.

Udare: Se va uda regulat lăsându-se pământul să se usuce între două udări. Tolerează lipsa apei, iar în perioada de hibernare pământul trebuie lăsat uscat.

Îngrășământ: Se va aplica îngășământ cu conținut sczut de azot o dată pe lună de primăvara până toamna. În restul anului nu e nevoie.

Recomandări speciale: preferă o perioadă de hibernare pe timpul iernii când se va opri udarea și se va lăsa să se usuce. Rizomii se vor lăsa în ghiveciul lor într-un loc uscat și rece (5-10°C). Primăvara replantați rizomii, mutați ghiveciul într-un loc mai cald și începeți să udați din nou.

Alte specii: O adenophylla face flori roz lila și frunze cu mai multe foliole. O articulata face mănunchiuri de flori roz și frunze formate din trei segmente de culoare verde deschis. O deppei are flori rosz-roșii și frunze mari cu patru segmente, cu pete maro purpurii.

Boli și dăunători: Musculițe albe, afide, putregai cenușiu.

Înmulțire: La începutul primăverii prin separarea rizomilor.

Lasă un răspuns