blackberry-leafMurul și hibrizii

(Rubus fructicosus și rubus hybrid)


Formă de creștere: tufiș care dă noi mlădițe de la bază și care pot fi arcuite sau târâtoare.

Polenizare: autopolenizator

Lumină: necesită soare, unele soiuri tolerează și parțial umbră

Climat: zonă climatică de rezistență la frig USDA 5-8; zonă climatică de rezistență la căldură AHS 9-2; rezistența la frig și la căldură va depinde de soi.

Toate varietățile de mur care
există acum provin din soiuri sălbatice. De fapt, în funcție de zona în care locuiești, probabil ai posibilitatea să culegi câte mure sălbatice vrei de la marginea pădurilor sau de-a lungul drumurilor de țară. Însă în grădina ta, poți alege varietăți de cultură. Acestea vor avea fructe mai mari și mai bune, recolta va fi mai bogată și plantele noi sunt în general sănătoase.

Unele varietăți de hibrizi, printre care se numără și loganberry, boysenberry și multe alte varietăți mai puțin cunoscute, sunt rezultatul încrucișării dintre mur și zmeur, unele datând încă din secolul 19. Programele de creare a unor varietăți noi continuă și azi, dar se urmărește mai mult obținerea unor plante mai compacte, fără ghimpi și cu fructe mai mari și mai dulci. Aceste inițiative sunt primite cu drag de către grădinari.

Atât în natură cât și varietățile de cultură pot fi erecte (cu o creștere dreaptă), semierecte și târâtoare. Cele mai rezistente varietăți la îngheț sunt cele erecte. Tot acestea vor suporta foarte bine și căldura. Soiurile târâtoare cu tulpini mai subțiri și flexibile vor da o recoltă mare de fructe gustoase. Varietățile semierecte nu vor tolera la fel de bine frigul ca și cele erecte. Toate categoriile conțin atât varietăți cu ghimpi cât și fără ghimpi. Varietățile cu ghimpi au în general fructul mai gustos.

Murii au rădăcini perene și tulpini bienale. Fiecare tulpină dă rod în al doilea an după care moare. În timp ce aceste tulpini rodesc, noi lăstari vor intra în primul sezon de creștere. Prin urmare fiecare plantă va avea atât tulpini de un an cât și de doi, oferindu-ți astfel rod în fiecare an.

Creșterea murilor

Majoritatea murilor și hibrizilor au o 326803creștere viguroasă și nu necesită o atenție deosebită. Mai degrabă va fi nevoie să controlați creșterea lor decât să o stimulați. Este importantă tunderea lor o dată pe an, după recoltare, pentru  se înlătura mlădițele care nu mai sunt de folos și pentru a se face loc celor noi care vor da rod în anul următor.

Când se plantează

Dacă planta este în rădăcină nudă, se va planta primăvara devreme. Plantele care vin în ghiveci se pot planta primăvara sau toamna, dar nu în lunile calzi și secetoase de vară.

Unde se plantează

Alegeți un loc mai adăpostit, ferit de vânturile puternice. Hibrizii vor avea nevoie de soare permanent pentru a avea o coacere bună vara. Murii nu sunt atât de pretențioși din această privință, majoritatea varietăților putând fi plantate într-un loc cu umbră parțială. Evitați plantarea în proximitatea unor muri sălbatici pentru a evita răspândirea bolilor.

Solul

Murii tolerează majoritatea solurilor, atâta timp cât există un drenaj bun. Hibrizii sunt un pic mai pretențioși din privința solului: aceștia vor aprecia un sol bogat și fertil. Ambii vor crește mai bine dacă există destule substanțe organice în sol care să asigure hrănirea și menținerea umidității. Dacă ph-ul solului e sub 5.5 puteți adăuga calcar.


Distanța de plantare

 • Plantele mai puțin viguroase se vor planta la 2,5 – 3 m distanță.
 • Plantele relativ viguroase se vor planta la 3 – 4,5 m distanță.
 • Plantele foarte viguroase se vor planta la 4,5 – 5 m distanță.
 • Distanța între rânduri va fi de 2 m.

Plantarea unui butaș de mur001

 1. Săpați o groapă destul de adâncă și destul de largă pentru a cuprinde pământul din ghiveci, lăsând 10 cm de jur împrejur.
 2. Udați planta bine, scoateți-o din ghiveci și amplasați-o în groapă.
 3. Verificați adâncimea pentru a vă asigura că pământul cu care a venit planta e la nivelul solului, sau puțin mai jos.
 4. Apăsați ușor pământul. Udați din abundență și puneți un strat de mulci în jurul plantei, evitând tulpina. Dacă e nevoie tăiați tulpina la 22-25 cm, și de tot vara când celelalte mlădițe încep să crească.

Îngrijire

Udarea

Dacă treceți printr-o vară secetoasă, udați din abundență cel puțin o dată pe săptămână, mai ales atunci când fructele încep să se facă negre. Aveți grijă să nu stropiți noile mlădițe sau fructele pentru a evita răspândirea unor infecții cu ciuperci.

Hrănirea

Primăvara devreme, aplicați deasupra solului un fertilizator obișnuit amestecat cu apă.

Aplicarea de mulci

Cam la o lună de la hrănire scoateți buruienile și udați bine solul. Apoi aplicați 5-8 cm de mulci din așchii de copac, coajă de copac sau frunze în jurul plantei având grijă să nu atingă mlădițele.

Protejarea

În cazul hibrizilor va fi probabil mai necesară protejarea lor de păsări cu ajutorul unor plase, decât în cazul murilor.

Protejarea împotriva înghețului

Murii și hibrizii vor înflori relativ târziu primăvara fiind astfel mai puțin predispuși pericolului de îngheț decât majoritatea celorlalte fructe dulci.

Recoltarea și păstrarea

05b5c3d965d335772410983d5615d27cMurele sunt gata de cules când sunt bine dezvoltate și de un negru strălucitor. Dacă nu te pătezi pe degete atunci când le culegi, înseamnă că nu au ajuns la coacere completă.  Ar trebui să se desprindă ușor împreună cu partea centrală. Dacă nu se desprind ușor, înseamnă că nu sunt coapte destul, și dacă se zdrobesc ușor înseamnă că sunt prea coapte. Murele coapte vor rezista câteva zile în frigider, dar dacă nu intenționați să le mâncați imediat, le puteți congela.

Murele hibride ar trebui lăsate la copt cât de mult posibil pentru a obține fructe cât mai gustoase și dulci. E tentant să le culegi prea devreme. Cel mai bun moment în care să le culegeți e dimineața, după ce roua s-a uscat și înainte de a se face prea cald, sau seara. Murele ude nu se vor păstra bine.

Productivitate

Primele roade le vei culege în anul în care vei face plantarea, și vei avea o recoltă bogată începând din al treilea an.

Productivitatea este greu de estimat din moment ce mărimea și robustețea unei plante variază foarte mult. Cu toate acestea, vă puteți aștepta la o cantitate între 5 și 15 kg.

Îngrijire în funcție de anotimpuri

Iarna târziu

 • Identifică și leagă noile mlădițe din anul trecut, dacă nu ai făcut asta toamna.

Începutul până la mijlocul primăverii

 • Vor începe să apară muguri de frunze și frunze noi tinere.
 • Smulgeți buruienile din jurul plantei și aplicați mulci.
 • Plantați noi plante în rădăcină nudă în această perioadă.
 • Transplantați plantele în această perioadă.

imagesPrimăvara târziu

 • Florile ar trebui să fie complet deschise și insectele să polenizeze.
 • Primele fructe tinere se formează în timp ce petalele cad.
 • Smulgeți buruienile și udați dacă e nevoie.

Vara devreme

 • descărcare (1)Udați mai mult dacă vremea este secetoasă – o dată pe săptămână sau mai mult.
 • Protejați cu o plasă plantele hibrizi de păsări.
 • Separați noile mlădițe de cele roditoare și legați-le ordonat. Aceste noi mlădițe vor rodi anul următor.

Vara târziu

 • Recoltați fructele de la mijlocul sezonului.

Toamna devreme

 • Recoltați fructele de la sfârșitul sezonului.
 • Tăiați și înlăturați mlădițele care au dat rod în această vară – ori acum ori în orice alt moment până la sfârșitul anului.
 • Separați și legați noile mlădițe din acest an în locul celor roditoare pe care tocmai le-ați înlăturat.
 • Aceste mlădițe vor da rod anul care urmează.
 • În această perioadă serele vor începe să aibă noi plante.

Toamna târziu

 • Acum și iarna devreme, întindeți varietățile târâtoare pe pământ și acoperiți-le cu câțiva centimetri de mulci sau cu o pătură sau paie pentru a preveni distrugerea provocată de îngheț în zonele unde e cazul.

Tunderea și legarea murilor

Murii și hibrizii vor rodi pe mlădițe de un an din vara precedentă. Legarea se referă la separarea mlădițelor de anul trecut (cele care sunt pe rod anul acesta) de cele din acest an (noile tulpini care vor rodi vara următoare) și tunderea după recoltare înseamnă înlăturarea tuturor mlădițelor vechi care tocmai au rodit. Dacă sunt lăsați neîngrijiți, murii se vor transforma într-un tufiș foarte încâlcit.

Metode de legare pe sârme

Varietățile erecte nu vor avea nevoie de sprijin, dar celelalte vor fi mai ușor de îngrijit dacă le direcționați pe un șpalier. Folosiți pari de metal sau de lemn rezistent la putrezire de 8 x 8 cm de 2,5 m înălțime, și îngropați-i la 60 cm în pământ. Întindeți pe ei 4 sârme pe orizontală la o distanță de 35-45 cm.

trailing1

Fig. 6 Evantai drept

Legare în formă de evantai drept

Mlădițele roditoare din acest an sunt orientate înspre exterior, și cele noi vor crește în centru. Toamna sau iarna, mlădițele roditoare vor fi tăiate și cele noi le vor lua locul.

trailing2

Fig. 7 Evantai târâtor

Evantai târâtor

Noile mlădițe se vor dispune la nivelul pământului de oricare parte a celor din anul în curs care sunt legate de sârmă. Când se vor tăia vechile mlădițe roditoare, cele noi vor fi ridicate și legate de sârme.

trailing3

Fig. 8 Legare alternativă

 

Legare alternativă

Mlădițele roditoare din acest an vor fi legate într-o parte, și toate cele noi vor fi legate de cealaltă parte. Astfel că o parte va da rod și cealaltă nu. În anul următor va fi invers.

Tunderea și ghidarea unui mur

Tunderea se va face toamna prin simpla tăiere a tuturor lăstarilor care au terminat de rodit. În continuare va trebui să legați lăstarii noi astfel încât să faceți diferența între cei noi și cei de un an.

 1. pruning

  Fig. 9 Tunderea și ghidarea unui mur

  Toamna după recoltare tăiați de la bază toate mlădițele care au dat rod în anul în curs.

 2. În timpul iernii sau a primăverii care urmează, mutați lăstarii noi din anul precedent în poziția în care vor rămâne până la rodirea din sezonul care urmează și legați-i la loc.
 3. Pe măsură ce noii lăstari vor ieși, legați-i și pe ei cu grijă astfel încât să nu fie în calea lăstarilor roditori. Aceștia vor rodi anul viitor.

În cazul varietăților erecte și semierecte lăstarilor li se va tăia vârful vara atunci când ajung la aproximativ 1 m înălțime. Aceasta îi va ajuta să se îngroașe și să crească drept. Apoi puteți rări din noii lăstari, păstrându-i pe cei mai groși dar să nu aveți in final mai mult de șase per tufiș. În cele din urmă scurtați lateralele (la varietățile târâtoare nu) lăstarilor pe care îi păstrați, la aproximativ 45 cm, lăsând mlădițele mai slabe mai scurte și pe cele mai viguroase mai lungi.

În cazul varietăților târâtoare tot ce e nevoie să faceți e să înlăturați tulpinile vechi și să le răriți pe cele noi.

Relativ de curând au început să existe și varietăți care rodesc pe tulpini de un an. Aceste varietăți vor da rod la sfârșitul primului sezon. Aceiași lăstari pot rodi din nou anul următor la începutul sezonului, fiind posibilă recoltarea de două ori într-un an. Dacă sunteți dispuși să sacrificați prima recoltă de pe lăstarii de doi ani și să simplificați procesul tunderii, pur și simplu tăiați toți lăstarii la pământ în fiecare toamnă după recoltare. Acest procedeu e benefic și din privința dăunătorilor sau a frigului de peste iarnă. Aceste varietăți care rodesc de două ori pe an pot fi crescute însă doar în zonele climatice unde verile sunt destul de lungi pentru a permite coacerea fructelor.

Boli și dăunători

Mur 001

Fig. 10 Boli și dăunători

Boli de frunze și tulpini

 • Pete violet cu alb sau gri în centru: Acestea vor apărea pe frunze și pe tulpini și pot duce la moartea plantei. Murele și fructele hibride pot fi afectate (vezi Fig. 10, nr. 1).
 • Pete maronii pe frunze: Antracnoza și alte boli provocate de ciuperci vor determina niște pete maronii neregulate înconjurate de pete galbene pe frunze care pot duce la moartea lor (vezi Fig. 10, nr. 2).
 • Ventriculoză: Ventriculoza este o boală care se transmite prin sol care poate fi evitată dacă nu se plantează murii în locul unde au fost plantate roșii, ardei, vinete, zmeuri sau alți purtători.
 • Pete violete pe lăstari în jurul mugurilor noi: Până toamna petele se transformă în argintiu-gri. Murii hibrizi cum ar fi loganberry sunt mai predispuși la această boală.
 • Textură galbenă mozaică pe frunze: Încrețirea orientată în jos a marginilor frunzelor și creșterea oprită a acestora, pot fi semnele unui virus.
 • Făinarea (un strat alb de praf pe frunze): Făinarea e cauzată de o ciupercă și se înrăutățește atunci când vremea e caldă și uscată. Frunzele se pot îngălbeni și muri și lăstari se pot ofili. Se întâmplă și ca fructele să se strice.
 • Pete portocalii spre roșu sau ruginii: Rugina e o ciupercă care afectează multe fructe dulci. Nu e fatală dar este indicat să rupeți și să distrugeți frunzele infectate.
 • Găuri mici în frunze: Niște pete mici roșii-maronii și găuri cu margini neregulate, maronii indică existența unor pepi Lygus.

Boli ale fructului

 • Murele nu se coc complet: Afidele pot determina unele porțiuni ale murelor să rămână tari, roșii și să nu se coacă, mai ales vara târziu (vezi Fig. 10, nr. 3).
 • Viermi în fructe: Larvele de cărăbuș cunoscute drept viermi de fructe se vor hrăni cu interiorul fructelor care se coc  (vezi Fig. 10, nr. 4).
 • Putregai cenușiu: Fructele afectate vor fi acoperite de mucegai și vor putrezi  (vezi Fig. 10, nr. 5)

Varietăți de muri și hibrizi existente

Murii variază în funcție de adaptarea lor la climat, cu precădere rezistența la frig. Vă prezentăm aici câteva din varietățile existente, care pot fi plantate în regiunea țării noastre.

Muri cu ghimpi

rubus-fructicosus-black-butte

Fig 11. Rubus fructicosus ‘Black Butte’

Rubus fructicosus ‚Black Butte’

‘Black Butte’ este un soi de mur cu ghimpi originar din vestul Statelor Unite ale Americii, cu randament foarte mare. Fructele de la Black Butte sunt niște monștrii și pot ajunge la 5 cm în lungime și pot cântări până la 12 grame. Sunt de două ori mai mari decât murele tradiţionale. Sunt perfecte pentru a fi consumate proaspăt sau pentru a găti ceva cu ele pentru că sunt suculente. Perioada de recoltare este la mijlocul lunii Iulie. Este foarte rezistent la îngheț. Pentru că murele soiului Black Butte au o durata mică de depozitare soiul este mai potrivit pentru amatori și nu pentru cultivatori care aprovizionează supermarket-uri. Sunt ideali pentru grădină.

rubus-fruticosus-agawam

Fig. 12 Rubus fructicosus ‘Agawam’

Rubus fruticosus ‘Agawam’

Soiul ‘Agawam’ este un soi de mur cu ghimpi care dă un randament mare. Planta ajunte până la 1,5 m înălțime. Murele sunt deosebit de suculente, de mărime mijlocie și lucioase. Perioada de recoltare este în mijlocul lunii august până la înghețurile de toamnă.

Rubus fruticosus ‘Bedford Giant’

Soiul ‘Bedford Giant’ este un soi de mur cu ghimpi. Este viguros cu un randament mare. Murele sunt mari, dulci și suculente și sunt perfecte pentru a fi consumate proaspăt, pentru a fi înghețate şi pentru orice alt scop. Tolerează umbra și un sol care nu se drenează bine. Planta ajunge până la 2,2 m și se întinde pe 1,2 m. Perioada de recoltare este sfârșitul lui Iulie-august. Cumpără acest mur.Muri fără ghimpi

Rubus fruticosus ‘Adrienne’

Acest soi de mur fără ghimpi rodește devreme și calitatea murelor este superbe. Ele sunt mari, cu pulpă tare, lungi, în formă conică și sunt foarte gustoase şi aromate. Ajunge la înălțimea de 1,5 m și se întinde pe 1,2 m. Perioada de recoltare este la sfârșitul lui Iulie-August. Este autofertil. Cumpără acest mur.

Rubus fruticosus ‘Arapaho’

Soiul ‘Arapaho’ este printre primele soiuri de mur fără ghimpi. Are o creștere dreaptă. Este foarte popular pentru că este productiv și nu are nevoie de suport. Este foarte rezistent la îngheț.  Murele sunt mari, cu pulpă tare, au un gust excelent și pot fi recoltate în Iulie. Planta ajunge până la 1,5 m. Este ușor de crescut și întreținut. Îi prieşte soarele din plin. Cumpără acest mur.

Rubus fruticosus  ‘Black Satin’ 

Este o varietate de mur fara ghimpi care produce fructe negre suculente. Are o creștere semierectă. Produce o recoltă bogată începând de vara târziu. Fructele sunt excelente proaspete, dar și pentru gemuri și în gătit. Este o varietate autofertilă deci nu are nevoie de o altă plantă pentru a rodi. E indicata plantarea într-o locatie însorită. Nu preferă un anumit tip de sol, dar îi place umiditatea. Cumpără acest mur.

Rubus fruticosus ‘Cacanska Bestrna’

Soiul ‘Cacanska Bestrna’ este un soi de mur fără ghimpi de origine sârbă. Viguros, foarte rezistent la îngheț. Produce mure imense care cântăresc peste 10 grame fiecare. Murele au o pulpă tare, sunt luciose, alungite în formă conică cu un gust dulce aromat. Ele se culeg ușor de pe plantă. Planta ajunge până la 2 m și se întinde pe 2,5m. Îi place soarele din plin. Cumpără acest mur.

Rubus fruticosus ‘Chester’

Soiul ‘Chester’ este soiul cel mai rezistent la îngheț dintre soiurile de mur fără ghimpi. Are o creștere semierectă.  Murele sunt foarte mari, cât o prună, au o pulpă tare, sunt dulci cu o aromă excelentă.  Sunt perfecte pentru un consum proaspăt sau pentru gătit, gemuri, jeleuri sau plăcine. Perioada de recoltare este la mijlocul lui Iulie. Cumpără acest mur.


Rubus fruticosus ‘Loch Ness’

Soiul ‘Loch Ness’ este un soi de mur fără ghimpi, de origine din Scoţia.  Este perfect pentru grădinile mai mici pentru că crește compact. Produce printre cele mai mari mure. Ele sunt negre, lucioase, în formă conică și foarte gustoase. Are un randament foarte bun. Produce până la 3,6kg de mure pe plantă. Perioada de recoltare este la mijlocul lui august până la primele înghețuri. Îi place soarele. Cumpără acest mur.

Rubus fruticosus ‘Navaho’ 

Soiul ‘Navaho’ este un soi de mur fără ghimpi cu creștere verticală.  Este foarte rezistent la îngheț. Are un randament mare la producție. Nu este nevoie de suport pentru acest soi. Murele sunt mari, luciose de culoare albastru închis spre negru. Ele sunt delicioase servite proaspete și superbe pentru plăcinte sau gemuri. Perioada de recoltare este de la începutul lui August. Cumpără acest mur.

Rubus fruticosus ‘Triple Crown’

Soiul ‘Triple Crown’ este cel mai nou soi din soiurile de muri fără ghimpi. A fost introdus în 1998 de către Agricultural Research Service din Beltsville, Maryland – SUA.  Are o creștere semierectă. Are un randament extrem de mare an după an. Fructele sunt imense cu un gust dulce superb și pot fi servite proaspete sau în gemuri sau plăcinte. Perioada de recoltare este de la mijlocul lunii Iulie până la mijlocul lunii August. Fructele pot fi recoltate pe o perioadă de 30 de zile, cu noi mure care se coc în fiecare zi . Este un soi autofertil. Cumpără acest mur.


Rubus fruticosus  ’Dirksen’

Soiul  ‘Dirksen’ este un soi de mur fără ghimpi. Fructele sunt negre lucioase , în formă conică , izbitor de mari (7 g) , cu pulpă tare și cu un gust excelent. Are un randament bun. Perioada de recoltare este de la mijlocul lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie. Cumpără acest mur.

Muri hibrizi

Rubus hybrid ‘Loganberry’

Soiul rubus ‘Loganberry’ a fost obținut în California în secolul al 19-lea prin încrucișarea zmeurului cu murul. Are un randament mare. Fructele sunt foarte mari, alungite, în formă conică. Perioada de coacere este de la mijlocul lunii Iulie până în august. Loganberry au un gust aromat excelent. Sunt mai suculente dar puțin mai acre decât zmeura așa că sunt perfecte pentru gemuri și jeleuri decât să fie consumate proaspăt. Fructele trebuie culese când ajung de culoarea roșu închis. Are nevoie de un șpalier pentru că poate ajunge până la 2,5 m înălţime și se întinde pe 2,5 m. Este autofertil. Cumpără acest mur.

Rubus hybrid ‘Boysenberry’

Este un soi de mur hibrid originar din California. În present, Noua Zeenlandă este cel mai mare exportator de mure hibrid ‘Boysenberry’. Este un arbust foios ale cărei fructe se coc la sfârșitul verii. Fructele sunt mari (8g), gustoase, de culoare violet spre negru și pot fi congelate, conservate sau folosite pentru gemuri. Cresc bine într-un sol argilo nisipos cu un PH între 5.8–6.3. Cumpără acest mur.

Rubus hybrid ‘Dorman Red’

Este un soi de mur hibrid originar din sud-estul Statelor Unite. Crește într-un sol acid și neutru, bine drenat. Este foarte rezistent la frig și de asemenea s-a dovedit a fi foarte rezistent și la condiții de căldură sau secetă. Arbustul va da un rod bogat din al doilea an, fructele fiind de culoare roșie, strălucitoare. Acestea pot fi consumate proaspete sau congelate. Cumpără acest mur.

Rubus hybrid ‘Japanese Wineberry’

Este un soi de mur hibrid dintre cele mai aspectuoase pe care le-ați putea avea. Lăstarii au o culoare roșiatică iarna, și este adesea folosită ca plantă cățărătoare ornamentală. Fructele de culoarea portocaliu închis, devin de un roșu intens atunci când sunt complet coapte și au un gust neobișnuit asemănător cu cel al strugurelui. Crește mai bine într-un loc însorit, dar tolerează și puțină umbră. Cumpără acest mur.Verifică aici oferta noastră de muri!

Lasă un răspuns