nuspuiMoșmonul

(Mespilus germanica)

Moșmonul (denumit adesea și nuspui) este un pom fructifer mic care ajunge până la 2, 5 m înălțime și 1,8 m lățime. Este autopolenizator, și poate fi crescut în climatele reci, rezistând până la – 29 de grade.

Moșmonul este pomul fructifer perfect pentru o grădină mică. Este un pom mic care face niște flori albe aspectuoase care seamănă mai degrabă cu niște trandafiri sălbatici și se dezvoltă la capătul unui mănunchi de frunze deja deschise. Florile apar destul de târziu, astfel încât nu vor fi aproape niciodată medlar-treeafectate de înghețurile de primăvara și aproape fiecare floare leagă fruct, așa că va da o recoltă bogată. Fructele se vor păstra foarte bine, așa că nu e nici o grabă să le consumați.

Se poate spune că fructele sunt printre cele mai neaspectuoase. Atunci când sunt coapte, acestea vor semăna cu niște măcieșe uriașe și maro. Acestea se vor lăsa în pom intenționat până aproape putrezesc, după care miezul va putea fi stors sau scos cu o linguriță și consumat.

Cultivarea

Moșmonii vor fi rareori crescuți pe propriile rădăcini. De obicei se găsesc altoiți pe un portaltoi de gutui. Cresc în general ca pomi mici, ajungând la 3 m înălțime dar cu potențial de a crește și până la 6 m.

Moșmonii sunt autofertili și se vor poleniza singuri astfel că se poate crește un singur pom. Plantele care vin în rădăcină nudă se vor planta primăvara sau toamna în zonelele cu ierni mai medlar tree shape and topiaryblânde. Nu plantați când solul e prea îmbibat cu apă sau înghețat. Plantele care vin în ghiveci pot fi plantate în orice moment din sezonul de creștere, dar totuși primăvara sau toamna sunt cele mai indicate perioade.

Unde se va face plantarea. Moșmonii cresc cel mai bine într-un loc cald, însorit și adăpostit. Vor tolera puțină umbră. Moșmonii se vor planta la fel ca merii, având nevoie de sprijin în primii ani.

Solul. Moșmonii nu sunt pretențioși în privința solului, deși preferă un sol fertil, bine drenat cu un pH între 6,5-7,7.

Îngrijirea de rutină

Plantele tinere, recent plantate se vor uda. Tot la plantele tinere (mai ales cele plantate într-un sol sărac) folosiți un îngrășământ universal iarna târziu sau primăvara devreme, înainte de a începe creșterea și apoi aplicați în jurul tulpinii un strat de mulci organic.

Tunderea

Moșmonii se vor tunde la fel ca merii, iarna în perioada de hibernare doar atât cât să i se dea o formă deschisă. Pentru că plantele tinere sunt foarte precoce, dând rod în general în primii trei ani, tăiați toate vârfurile ramurilor scurte pentru a înlătura mugurii de floare și a ajuta planta să-și direcționeze energia înspre creștere și nu rodire. Pomii maturi nu ar trebui să aibă nevoie de tundere, mai mult decât îndepărtarea crengilor uscate și o eventuală rărire.

ReMedlarcoltarea și păstrarea

Pe măsură ce se coc, fructele moșmonului se vor transforma din verzi în maro, se vor rotunji și vor dezvolta un înveliș roșiatic. Lăsați fructele pe pom cât de mult posibil înainte de a le culege – chiar până la mijlocul sau sfârșitul toamnei dacă nu există pericolul de îngheț. Atunci când sunt gata coapte se vor desprinde ușor împreună cu codița. Nu le consumați imediat. În schimb înmuiați codița într-o soluție concentrată cu sarimagese și așezați-le cu codița în sus într-un loc răcoros și întunecos. După câteva săptămâni conținutul va fi moale și
dulce. Fructul este ideal pentru prepararea înghețatei sau pentru prăjituri, dar și consumat proaspăt.

Boli și dăunători

Moșmonii nu au în general probleme cu dăunătorii. Totuși putem aminti probleme comune cu ale merilor și perilor, cum ar fi rugina și focul bacterian. Acestea nu vor porovoca însă atât de multe daune încât să preia controlul.

Lasă un răspuns