Mangomango_plantemania

(Magnifera indica)

La fel ca în cazul fructului de avocado, creșterea pomului de mango este destul de dificilă. Mango este o plantă tropicală originară din India și sud estul Asiei și va da rod doar în climate asemănătoare. Chiar și varietățile cele mai rezistente la îngheț au nevoie de temperaturi medii de aproximativ 25°C, și o intensitate mare a luminii. Înghețul va duce cel mai sigur la moartea plantelor.

Fructul de mango are un gust asemenător cu cel al piersicii, din acest motiv fiind adesea denumit piersica tropicelor. Miezul este mătăsos, neted, suculent cu o aromă unică. Pomul de mango poate crește foarte mare și rodește mai mult de un secol.

Cultivarea

mango_floare_plantemaniaMango se poate obține din sămânță (prin îndepărtarea cojii de pe sâmbure și a plantării seminței imediat în pământ), dar aceasta va produce un pom viguros și care nu va da rod. Cel mai indicat este să achiziționați un pom altiot pe un portaltoi pitic. Dacă e plantat afară, mango are nevoie de un loc adăpostit cu mult soare, și să fie udat în perioadele secetoase. Dacă e crescut în interior, are nevoie de căldură, lumină și – cu excepție atunci când e înflorit – umiditate mare. În timpul sezonului de creștere, udați cu apă la temperatura camerei și aplicați îngrășământ pentru roșii.

Pomul de mango este autofertil. Florile de mango apar în mănunchiuri de sute chiar mii de flori, din care foarte puține trebuie să lege fructe pentru o recoltă bună. Mango înflorește de două sau de trei ori pe an, adesea după o perioadă mai rece sau uscată. Fructele se vor lega mai greu pe o vreme răcoroasă și umedă.

Tunderea

Odată plantat, mango are nevoie de tundere puțină. Se va face tundere de scurtare pentru a se stimula formarea coroanei, și tăieri de rărirpom_mango_plantemaniae. Îndepărtați fructele de pe plantele tinere, pentru ca acestea să-și poată canaliza energia înspre creșterea crengilor și frunzelor. Cele mai gustoase fructe se dezvoltă pe crengile care primesc cea mai multă lumină, așa că ocazional tundeți pomii maturi pentru a permite pătrunderea luminii.

După un deceniu, pomii de mango pot ajunge să rodească tot în al doilea an. Tunderea în timpul unui an roditor, prin înlăturarea crengilor care ar fi dat fructe, poate avea un efect benefic pentru echilibrarea rodirii.

Se pot face tunderi drastice pentru a se reduce mărimea unui pom. Această tăiere va duce la sacrificarea recoltei din acel an, dar pomul va începe curând să dea din nou rod.

Recoltarea și păstrarea

În funcție de climat și de varietate, mango se coace de la trei la șase luni după înflorire. Câteva indicii care arată că fructul e copt sunt o formmango_recolta_plantemaniaă bombată, o coajă netedă și o codiță zbârcită. Culoarea se va schimba de asemenea înspre galben posibil cu nuanțe de roșu. De asemenea, fructul se va înmuia la fel ca o piersică coaptă și se va desprinde ușor din pom. Evitați contactul cu seva în timpul culegerii deoarece aceasta poate produce iritații pe piele.

Fructele care sunt culese puțin necoapte, vor continua să se coacă în interior, la temperatura camerei. Se pot consuma proaspete sau se pot congela.

Boli și dăunători

Vremea umedă în timpul înfloririi sau după înflorire, poate duce la apariția antracnozei, boală care poate distruge florile sau apariția unor pete pe fructe, care la rândul lor pot duce la crăparea și putrezirea fructelor. Această boală poate fi controlată prin plantarea unei varietăți rezistente, tundere și favorizarea unei ventilații bune și a luminii solare, sau prin stropire.

O altă problemă poate fi făinarea care apare cu precădere în zonele cu puțină ploaie. Și această boală poate fi controlată prin plantarea unei varietăți rezistente, tundere sau stropire.

Lasă un răspuns