Magnolia – o floare nobila la indemana oricui

Magnolia este o plantă care iubeşte soarele, dar se poate cultiva şi la semiumbră. Iubind căldura, se cultivă la altitudini relativ joase, până la 600 de metri înălţime, şi la locuri adăpostite, de preferinţă pe lângă clădiri sau ziduri. Distanţele de plantare faţă de alte specii sunt de circa 4 metri, în cazul în care formele sunt arboricole, sau de circa 3 m, dacă magnoliile sunt arbustiforme.

Flowers of Magnolias closeup in the spring garden

Solurile în care se cultivă sunt profunde şi reavene, uşor acide şi alcaline. Atenţie la modul de executare a gropii în care se plantează magnolia! Mărimea acesteia este determinată de mărimea sistemului radicular, care nu trebuie să depăşască 60 – 80 cm şi este sub formă de cub.

După ce s-a săpat groapa, pe fundul acesteia se aşază un strat de nisip de râu sau pietriş de circa 5 cm, pentru a evita stagnarea apei, care favorizează putrezirea rădăcinii. Apoi se adaugă o moviliţă de pământ alcătuit în proporţie de 50 la sută din pamântul provenit de la săparea gropii şi pământ de frunze de pădure. Urmează aşezarea plantei cu sistemul radicular pe această moviliţă şi se adaugă treptat tot un amestec de pamânt în proporţii egale, format din pamânt de frunze de pădure şi pământul rezultat din săparea gropii.

Pe măsură ce se adaugă pământul, acesta se calcă uşor în jurul plantei pentru a se elimina golurile de aer. Când groapa este plină pe trei sferturi, se udă cu circa 5 litri de apă, după care se adaugă restul de pământ, până la umplerea totală. La plantare, aveţi grijă ca nivelul coletului plantei să fie la nivelul solului. Planta se muşuroieşte uşor tot cu pământ, dar muşuroiul trebuie să aibă forma de lighean, cu diametrul de circa 50 cm. Acest lighean favorizează reţinerea apei în jurul plantei, la udare“.

07f280446326b364cd98c97e72faacbcCând se udă magnolia?

Udările se fac, de regulă, la distanţă de o săptămână sau, dacă timpul este secetos, la 3 – 4 zile. Cantitatea de apă este de circa 5 litri la fiecare udare, dar se are în vedere să nu băltească apa, fiindcă astfel s-ar produce asfixierea plantei. Toată apa adăugată trebuie să se infiltreze în sol. Magnolia este o plantă nepretenţioasă în general, mai puţin la condiţiile de climă. Este sensibilă la ierni cu temperaturi scăzute, la geruri târzii de primăvară, la curenţi de aer, soluri argiloase şi secetoase.

Lucrările de întreţinere

Lucrările de întreţinere a magnoliei sunt: tăierile de formare a coroanei la plantare, eliminarea buruienilor din jurul tulpinii pe o rază de 50 cm şi îndepărtarea ramurilor uscate după înflorire. Metodele de înmulţire a magnoliei – marcotajul, prin arcuirea ramurilor care se găsesc în apropiere de sol. Acesta se face în lunile august – septembrie, după încetarea creşterii lăstarilor. Detaşarea plantelor înrădăcinate de planta-mamă se execută în anul următor, primăvara sau toamna.

O altă metodă este marcotajul aerian. Acesta presupune executarea de incizii pe ramurile aeriene, dedesubtul mugurilor. Zonele respective se acoperă cu turbă acidă, care este protejată cu folie de plastic, legată în zona inferioară şi superioară şi care, la 2 – 3 zile, se umple cu ajutorul unei seringi. După formarea rădăcinilor, plantulele obţinute se pun în ghivece cu pământ reavăn. În anul următor, se plantează la loc definitiv (magnoliei nu-i place să fie mutată dintr-un loc în altul). Alte metode de înmulţire sunt altoirile în placaj sau despicătură şi semănatul seminţelor.

Magnolia este o specie rezistentă la boli şi dăunători, neridicând probleme de tratamente fitosanitare. “Singurele lucrări de întreţinere sunt tăierile de formare şi întreţinere a coroanei, lucrările de întreţinere a solului, distrugerea buruienilor, fertilizarea cu îngrăşăminte sau microelemente şi udarea repetată în condiţii de secetă”.

PLANTEMANIA livreaza in toata tara prin Posta Romana sau prin fan Courier urmatoarele soiuri de magnolie : Heavent Scent, Alba Superba si Alexandrina. Pret 32 lei. pentru comenzi va rugam sa ne contactati telefonic 0742573160 sau plasati o comanda online si vizualizati catalogul nostru accesand acest link : COMANDA MAGNOLIA

Lasă un răspuns