Hedera-helixHedera – Iederă

Proveninență:  Europa

Familia: Araliaceae

Descrierea plantei: Plantă cățărătoare c mlădițe foarte lungi. Frunzele sunt dispuse în cinci lobi și au culoarea verde închis cu nervuri crem. Iedera este considerată o adevărată „regină” a plantelor de interior.

Utilizare: Plantă decorativă prin frunze pentru interior sau pentru exterior. Ideală pentru terase, coloane de plante sau ghivece suspendate.

Amplasare și lumină: Loc luminos până la semiunbră. Feriți planta de soare direct de primăvara până toamna. Speciile cu frunze colorate necesită mai multă lumină.

Interval de temperaturi: Cald până la rece. Rezistă la ger dacă este plantată în grădină.

Udare: Se va uda regulat în perioada de creștere,dar nu în exces. Planta poate putrezi dacă este udată în exces. Lăsați pământul să se usuce între două udări. În restul anului se udă mai puțin.

Îngrășământ: Din martie până în august se va aplica puțin îngrășământ săptămânal. Iarna se va aplica doar o dată pe lună.

Recomandări speciale: Planta are nevoie de tutori, prin urmare este potrivită pentru creștere pe suporturi în formă de cerc sau pe mici spaliere și pentru cultivarea în ghivece suspendate. Poate fi tunsă pentru a stimula îndesirea. Se va replanta anual primăvara.

Alte specii: Există multe soiuri diferite prin dimensiune, forma și culoarea frunzelor, de la alb la galben până la verde mentă. Din specia H. helix există varietăți de excepție, cu frunziș diferit. Specia H. canarinesis are frunze mai mari.

Boli și dăunători: Molii, păduchi, păianjeni, putregai cenușiu.

Înmulțire: Prin butași din tlpini fragede în orice moment al anului.

Lasă un răspuns