Haideti sa aflam cum putem cultiva goji pe balcon sau in gradina !

         În ultimul timp, toată lumea vorbește despre fructele de Goji, cât de bune sunt și ce efecte extraordinare prezintă cura cu aceste fructe de pădure. Și da, mulți sunt cei care-și încep micul dejun cu astel de fructe.  Înainte să aflati cum puteti cultiva la noi merită să știti că arbustul Goji (Lycium barbarum) este originar din China şi a fost folosit cu mult timp în urmă de medicina tradiţională asiatică pentru îmbunătăţirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar şi pentru a ameliora simptomele de oboseală.

Pentru că fructele de Goji nu sunt chiar ieftine să știi că le poți obține chiar la tine în grădină sau balcon prin cultivarea acestui arbust faimos. Are marele avantaj de a nu fi pretențios și de a se adapta relativ repede la condiții diferite de mediu. În schimb, este mare iubitor de soare și preferă spațiile ample pentru a se dezvolta cât mai frumos. Asta pentru că arbustul Goji poate atinge dimensiuni de 2,5 m în înălțime și lățime! În grădină se adaptează destul de ușor, fie la solurile argiloase, fie argilo-nisipoase sau chiar cele simple nisipoase. Cu toate acestea, eu îți recomand solul organic. Cele mai bune rezultate le vei obține dacă solul grădinii are pH-ul cuprins între 7-8. De asemenea, o mare importanță o are și udarea, întrucât Goji are nevoie de-o umiditate ridicată a solului și un strat cât mai liber de buruieni. Pentru rezultate notabile va sfatuim să folositi un strat de îngrășământ natural organic (alge) la fiecare 3-4 săptămâni, în primele 6 luni de viață ale plantei. Dacă doriti să aveti control asupra plantei, va sfatuim ca inițial să o cultivati în ghiveci, iar apoi să o transplatati în grădină. Când plantati artbustul în grădină, aveti grija să fie la distanță de cel puțin doi metri față de alte plante sau față de al doilea arbus.

Să știti că momentul propice plantării acestui arbust este primăvara și toamna. În timpul iernii nu trebuie să va faceti griji pentru Goji deoarece acesta rezistă foarte bine la temperaturile scăzute de -20°C. Foarte interesant la Goji este că începe să înflorească cel mai devreme în mai şi să rodească din iunie-iulie până în noiembrie (în funcţie de soi), având la un moment dat pe aceeaşi ramură, boboci, flori, fructe verzi şi fructe coapte asemeni citricilor.

Operațiile de tăiere sunt cele mai importante și de ele depinde fructificarea arbustului Goji. Să știti că primele tăieri se fac încă din primul an de la plantare, când va recomandam să realizati câteva ajustări esențiale. Astfel, când arbustul atinge dimensiunea de aproximativ 70 cm, este nevoie să-i înlăturati vârful pentru a permite dezvoltarea ramurilor laterale, după care trebuie să eliminati ramurile pe o lungime de circa 40-50 cm de la nivelul solului pentru a forma un trunchi evident. Este indicat să taiati și vârfurile ramurilor laterale, pentru a obține o plantă cât se poate de ramificată.

Perioada optimă pentru tăiere este la finalul sezonului de producere a fructelor. De obicei tunderea se face în anotimpul de iarnă sau primăvara devreme când planta este în repaus.

În ceea ce privește recolta este posibil să obțineti în primul an o producție de aproximativ 1 kg de fructe, urmând ca aceasta să atingă un maxim după circa 4 ani de cultură. Majoritatea fructelor pe care le achiziționati din magazine sunt uscate, dar și dvs puteti face asta în cazul în care vreti să le păstrati pentru mai mult timp, dar e evident că fructele proaspete sunt mult mai bogate în substabțe nutrivite decât cele uscate. Speram că aceste informatii va sunt de folos și că v-am convins că nu-i așa greu să cultivate propriul arbust Goji!

In pepiniera Plantemania gasiti trei soiuri de goji – ” Korean Big”, ”Korean Sweet” si Goji ”Lycium Barbarum”, avand pretul intre 23-34 lei. Pentru comenzi va rugam sa sunati la numarul de telefon 0742.573.160  sau accesand acest link.

Chinese Goji Berries 2007. Image shot 2007. Exact date unknown. ACY81M

gojiberry

Lasă un răspuns