Gutuigutui_plantemaniaul

Denumire științifică: Cydonia oblonga

Gutuii sunt pomi fructiferi autofertili de o înălțime medie, care cresc cel mai bine sub formă de tufiș și pot avea până la trei trunchiuri principale. Ca origine sunt din regiunile centrale și sud vestice ale Asiei, unde verile calde duc la coacerea completă a fructului și la posibilitatea consumării lui în stare proaspătă. Acesta va fi moale și destul de dulce pentru a putea fi consumat fără preparare. În regiunile nordice fructul va rămâne tare și acru și poate fi consumat doar gătit. Preparat însă, poate fi transformat în dulcețuri, jeleuri excelente, sau în compoturi.

Nu există însă nici o îndoială în privința aspectului plăcut al plantei. Florile mari, de un roz deschis și asemenătoare unor trandafiri sălbatici, apar destul de târziu primăvara când frunzele sunt deja dezvoltate. Iar fructele intens colorate îmbracă crengile toama târziu.

Cultivarea

gutui_inflorit_plantemaniaGutuii cresc cel mai bine într-un colț adăpostit și cald, sau aproape de un zid, protejat de pericolul înghețurilor târzii. Au nevoie de soare pentru a duce fructul la coacere cu succes.  Plantarea se va face ca și în cazul merilor, asigurându-vă să îi sprijiniți în primii ani.

Gutuii sunt autofertili, prin urmare se poate planta un singur pom.

Plantarea pomilor în rădăcină nudă se va face primăvara sau toamna când aceștia sunt în perioada de hibernare. Pomii care vin în ghiveci se vor planta oricând în sezonul de creștere, dar evitați vremea caldă și secetoasă.

Gutuii sunt destul de toleranți în ceea ce privește solul, chiar dacă vor crește mai bine într-un sol fertil care reține umezeala și ușor acid cu un pH de 6,5.

Îngrijirea de rutină

  • Udarea: asigurați-vă că udați plantele tinere, recent plantate.floare_gutui_plantemania
  • Hrănirea și aplicarea de mulci: în primii ani, și mai ales în cazul solurilor sărace, folosiți un îngrășământ universal primăvara devreme înainte de intrarea în vegetație. În mijlocul primăverii aplicați un strat de mulci organic în jurul pomului. Evitați să aplicați prea mult îngrășământ în zonele unde focul bacterian poate fi o problemă, pentru că noua creștere excesivă e mai predispusă la această boală.
  • Protecție de îngheț: gutuii înfloresc mai târziu primăvara decât majoritatea pomilor fructiferi, și, exceptând regiunile nordice, nu sunt vulnerabile la înghețurile târzii.

Recoltarrecoltare_gutui_plantemaniaea și păstrarea fructelor

Cel mai bine e să lăsați gutuile pe pom cât de mult posibil – până la mijlocul toamnei sau chiar sfârșitul ei, daca temperaturile nu scad sub minus. După culegere, păstrați-le într-un loc răcoros și întunecos. Nu le înveliți în nimic, nu le lăsați să se atingă între ele și țineți-le separat de alte fructe. În aceste condiții se vor păstra timp de o lună sau două.

Tunderea

Gutuii pot fi crescuți fie sub formă de tufiș, sau ca și pomi mici cu unul sau mai multe trunchiuri. Odată ce ați creat forma dorită, tundeți puțin în fiecare an pentru a menține un centru deschis, pentru a îndepărta crengile moarte și bolnave și pentru a stimula puțină creștere nouă. Gutuii rodesc în general pe vârfurile crescute în vara precedentă.

Boli și dăunătorigutui_pom_plantemania

Gutuii se înrudesc cu merii și perii, prin urmare vor fi afectați în mare de aceleași boli și dunători. Însă în general problemele cu dăunătorii nu sunt foarte grave.

Printre boli amintim focul bacterian care poate fi controlat prin tundere și rugina cedrului-gutuiului care poate fi controlată prin stropire.


Lasă un răspuns