GardeniaGardenia – Gardenie

Proveninență:  Japonia, China, Insulele Riukiu, Taiwan

Familia: Rubiaceae

Descrierea plantei: Arbust sub formă de buchet care rămâne mereu verde, cu frunze mari, lucioase, de culoare verde închis, puțin structurate, și cu flori foarte aspectuoase albe și parfumate. Perioada de înflorire este din iulie până în octombrie.

Utilizare: Arbust decorativ prin flori pentru interior.

Amplasare și lumină: Loc luminos și aerisit. Fără soare direct.

Interval de temperaturi: Cald. Mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 15°C.

Udare: Se menține regulat umedă de primăvara până toamna. Nu lăsați pământul să se usuce pentru că bobocii florilor se vor îngălbeni. Iarna se udă mai puțin.

Îngrășământ: Din martie până în august se aplică îngrășământ fără calciu o dată pe săptămână. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Vara se așează în aer liber într-un loc ferit, dar se va aduce în casă înainte de înflorire. Tufa poate fi tunsă, însă nu mai devreme de luna august, pentru că altfel veți împiedica formarea bobocilor. Lăsați planta să hiberneze în timpul iernii într-un loc luminos și răcoros (15-18°C). Replantați anual în timpul primăverii folosind un sol acid (fără calcar).

Alte specii: Soiul „Veitchii” este cel mai îndrăgit datorită aspectului său compact și stufos.

Boli și dăunători: Molii, păduchi, afide, putregai cenușiu.

Înmulțire: Prin butași din vârful de tulpini verzi sau semilemnoase, în orice moment al anului. Butașii trebuie așezați într-o lădiță specială care să asigure la bază o temperatură de 20-15°C.

Lasă un răspuns