Fructe mai putin cunoscute..

  Cireș naking, cireș coreean, cireș de Shanghai, cireș de munte, cires chinezesc pitic sau cum doriti sa ii spuneti, este Prunus tomentosa, dupa denumirea in latina.

   Cireșul chinezesc pitic este un arbust fructifer, aparținând genului Prunus (din care fac parte corcodușul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul), din familia Rosaceae-lor, originar din China și frecvent cultivat în Rusia și în alte regiuni cu climă rece, datorită rezistenței extreme la temperaturile extrem de scăzute (de până la −45 °C).Prunus_tomentosa_flowers_photo_file_415KB

Este nativ din regiunile semi-aride ale Asiei, unde a fost cultivat, de-a lungul secolelor, atât ca arbust fructifer, cât și ca plantă ornamentală, pentru înflorirea spectaculoasă și pentru maleabilitatea modelarii, care permite tunderea sa sub formă de bonsai.

Ca port, are o creștere și o dezvoltare arbustivă, cu o coroană neregulată și cu o înălțime de circa 3 m, foarte rar mai mult. Se dezvoltă mai mult în diametru decât în înălțime, în sensul că un arbust cu înălțimea de 3 m poate ajunge să măsoare un diametru al coroanei de peste 4 m. Coaja este de culoare neagră, fină și lucioasă, creând un contrast plăcut cu florile de culoare albă sau roz. Acestea apar foarte devreme, la începutul primăverii, o dată cu frunzele sau înaintea lor, grupate în mănunchiuri dense, care îmbracă ramurile, uneori pe toată lungimea lor.

În climatul temperat, cireșul naking se numără, alături de corn, printre primii pomi care înfloresc, în timp ce alții nu dau nici un semn de revenire la viață. În plus, florile sunt deosebit de rezistente la îngheț, nefiind în nici un fel afectate de înghețurile timpurii de primăvară, context în care recolta nu va fi compromisă, indiferent de cât de mult coboară temperaturile.

Prunus-tomentosaFrunzele sunt căzătoare, oval-alungite, cu limbul ascuțit și marginile serate, de un verde închis și intens, cu striații proeminente, care conferă arbustului un aspect interesant. 

Fructele sunt asemănătoare, ca aspect și gust, cireșelor obișnuite, fiind de culoare roșie sau, mai rar, galben pal sau roz albicios, de cca. 2 cm în diametru, grupate în ciorchini. Se coc la începutul verii și sunt foarte plăcute la gust, dulci și ușor astringente. Pomul începe să fructifice la maxim 3 ani de la plantare, atingând potențialul maxim în încă 2 sau 3 ani (deci, în jurul vârstei de 5-6 ani), când se pot recolta până la 25 – 30 de kg de fructe într-un sezon.

Arbustul, aproape necunoscut la noi, prezintă foarte multe avantaje, datorate rezistenței sale deosebite la condițiile de climă și sol și datorită abundenței fructelor. Crește bine în plin soare, dar tolerează și umbra parțială (deși, în acest caz, productivitatea scade) și se adaptează oricărui fel de sol (chiar dacă le preferă pe cele ușor alcaline). Este foarte rezistent la dăunători, la mediile poluate ale orașelor și la temperaturile extreme – atât la secetă, cât și și la ger.

Lăstărește foarte puternic, astfel încât dacă se dorește orientarea sa sub formă de pom cu o singură tulpină, puieții trebuie înlăturați constant. În varianta arbustivă, în care se dezvoltă prolific, poate fi utilizat pentru înființarea gardurilor vii sau a perdelelor de protecție împotriva vântului și a rafalelor de zăpadă, pe marginea șoselelor.

Înmulțirea prin semințe este una supusă hazardului, în sensul că planta rezultată poate semăna mai mult sau mai puțin cu planta-mamă – poate ajunge să fie mai scund sau mai înalt, mai robust sau mai firav, fructele pot avea un gust mai bun sau mai puțin bun, pot fi de altă culoare (roz, alb, gălbui) sau se pot coace în alt interval (de exemplu, la sfârșitul verii).

prunus-tomentosa2

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

În afară de consumul în stare proaspătă, cireșele naking se pretează foarte bine preparării de sucuri, jeleuri, dulceață, gem, sosuri, tarte etc. sau procesării sub formă de băuturi alcoolice – vinuri, lichioruri etc. Spre deosebire de cireșele obișnuite, codițele cireșelor naking rămân pe ramuri atunci când sunt culese iar fructele sunt moi și perisabile, context în care este recomandat să fie consumate în ziua recoltării. Din acest motiv, cireșele naking nu se pretează comercializării.

În regiunile sale native există obiceiul murării lor, alături de alte legume.

Plantemania livreaza Ciresul Naking in toata tara atat prin Posta Romana cat si prin Fan Courier. Comanda telefonic 0742573160 sau acceseaza acest link pentru a plasa o comanda online:

http://www.plantemania.ro/shop/arbusti-fructiferi/alti-arbusti/ciresul-naking-cirese-din-tufis-prunus-tomentosa/


Lasă un răspuns