Duduldude_plantemania

Denumiri științifice:

  • Dudul negru: Morus nigra
  • Dudul roșu: Morus ruba
  • Dudul alb: Morus alba

Dudul intră în rândul pomilor fructiferi, deși în mod straniu, fructul pare a fi mai degrabă din categoria celor care cresc asemenea murilor, în tufișuri. Însă au aspectul unor pomi fructiferi, și încă unii grandioși și aspectuoși.

Cele mai gustoase dintre toate murele sunt cele negre, având o aromă puternică, destul de unică. Dudul negru este originar din vestul Asiei. Dudul roșu este originar din America și este un rezultat al combinării dudului negru cu cel alb. Atât dudele albe cât și cele roșii au o aromă foarte dulce.

Cultivarea

Duzii nu sunt greu de crescut, deși prinderea lor poate fi dificilă. Duzii roșii si albi pot ajunge pomi mari cu înălțimi până la 15 m. Duzii negri sunt un pic mai mici de înălțime, crescând doar până la 10 m. De asemenea, duzii negri nu suntdud_plantemania atât de rezistenți la îngheț, deci vor crește mai bine în zone cu ierni mai blânde.

Duzii sunt autofertili și se vor poleniza singuri, așa că nu e nevoie de mai mulți pomi.

Plantele în rădăcină nudă se vor planta primăvara sau toamna (în zonele cu ierni mai blânde), iar plantele care vin în ghiveci se pot planta oricând în sezonul de creștere, dar de preferat toamna sau primăvara devreme.

Duzii cresc cel mai bine într-o locație însorită și adăpostită. Alegeți un loc unde aceștia pot crește în voie. Evitați plantarea lor lângă trotuare, șosele, terase, etc pentru că fructele care cad, vor păta și vor fi transportate pe încălțăminte în interior.

Duzii vor crește bine în aproape orice sol, dar preferă un sol fertil, bine drenat, cu un pH între 5,5 și 7,0.

Îngrijire de rutină

  • Udarea: udați plantele tinere, recent plantate.dud_alb_plantemania
  • Hrănirea și aplicarea de mulci: dacă sunt plantați în soluri relativ fertile, duzii roșii și albi nu au nevoie de hrănire în plus. Duzii negri pot fi hrăniți cu un îngrășământ universal în primii câțiva ani după plantare. După două sau trei săptămâni, aplicați un strat de mulci organic în jurul trunchiului.
  • Protejarea de îngheț: duzii înfloresc primăvara târziu, și în afară de regiunile nordice, nu au probleme cu înghețurile târzii.

Recoltarea și păstrarea

Dudele se coc pe o perioadă îndelungată de timp. Dudele coapte au tendința de a cădea din pom, însă dintre toate varietățile, cele negre cad cel mai puțin. Dacă doriți să le consumați proaspete, lăsați-le cât mai mult timp pe pom, deși odată cu coacerea, vor începe să cadă în mod natural. În cazul în care doriți Dude_negre_plantemaniasă le preparați, culegeți-le puțin necoapte. Dudele negre încep să se coacă în iulie și august, cele albe și roșii începând să se coacă la sfârșitul primăverii. Pentru a culege în cantități mai mari, întindeți o bucată curată de material sub pom și scuturați crengile.

Tunderea

Duzii roșii și albi se vor tunde ca plante tinere, pentru a li se crea o formă și ulterior pentru a se îndepărta crengile moarte sau bolnave.

Boli și dăunători

Duzii sunt relativ rezistenți la boli și dăunători. Păsările vor rămâne principalul dăunător al dudelor, iar ca boli, în cazuri mai rare, cancerul dudului.

Lasă un răspuns