De ce iubim smochinele?

De ce iubim smochinele?

Smochinele – fructe mici, delicioase, cu un gust dulce-acrișor și suculente atunci când sunt proaspete.

Cunoscut încă din antichitate, egiptenii supranumindu-l „alimentul multifuncțional”, smochinul s-a aflat printre primele plante cultivate de om. Are o perioada lunga de viata, pana la 80 de ani. Produce fructe de formă conică, care sunt clasificate după varietăți și anotimpuri: smochine albe, smochine regină, smochine negre și de primăvară. În funcție de specie, fructele pot avea culoarea: neagră, roșie, galbenă, mov, verde și maro. Smochina are un miros dulceag, o aromă delicată și pătrunzătoare. Fructul se topește în gură și lasă o senzație de prospețime, cu un parfum subtil, nedefinit. Smochinele sunt pline de semințe.

Figs on rustic table

Acest arbust produce un latex iritant, dar cu proprietăți curative, iar în scop fitoterapeutic sunt utilizate îndesebi fructele și frunzele. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conținutului de minerale și de vitamine. Smochinele prezintă numeroase beneficii pentru sănătate și frumusețe, fiind utilizate de secole în medicina naturistă.

Smochinul are în compoziția chimică numeroase substanțe benefice: 84% apă, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Fructele conțin beta-caroten, flavonoide și o enzimă numită ficina, care ajută la digestie.

Smochinele proaspete se pot consuma coapte și crude iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate în compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g. Indiferent de forma lor sunt foarte hrănitoare.

Smochinele sunt utile în curele de slăbit datorită conținutului de acizi grași omega 3 și omega 6 care accelerează mobilizarea grăsimilor din țesutul adipos, fiind totodată foarte sărace în calorii, glucide și lipide, în ciuda gustului delicios pe care îl au.

Cea mai utilizată proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativă. Preparate în mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipația.

Prin conținutul ridicat de calciu și fosfor, de două ori mai mult decât laptele, consumul de smochine poate preveni osteoporoza, fiind util copiilor aflați în perioada de creștere precum și tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu în sânge). Șase smochine conțin la fel de mult calciu ca o jumătate de ceașcă de lapte degresat.

Smochinul are efecte emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice și antiinflamatorii.

Fructele consumate ca atare (crude sau uscate), infuzia din fructe, fructe fierte în lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze sunt recomandate în tratarea următoarelor afecțiuni: tulburări circulatorii și renale, amigdalită, angină, astenie fizică și psihică, bronșite cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipații cronice, dureri, gastrită, guturai prelungit, inflamații pulmonare și ale gâtului, insomnii, iritații gastrointestinale, nefrite, pneumonii, răceală, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite și viermi intestinali. Frunzele de smochin au proprietăți antidiabetice. Triptofanul, prezent în smochine, induce un somn bun și ajută la înlăturarea unor tulburări ale somnului precum insomnia.smochinele-fructele-alcaline-care-previn-bolile-si-ne-ajuta-sa-slabim-18534757

În uz extern sunt folosite rămurelele tinere din care se extrage latexul, o substanță care poate diminua petele de vitiligo. De asemenea, fructele fierte în lapte și aplicate la nivel local pot grăbi vindecarea abceselor, a plăgilor, a bătăturilor, a furunculelor și a negilor.

Unele studii au corelat nivelul scăzut de potasiu din dietă cu tensiunea arterială crescută. Potasiul este un mineral care ajută rinichii să funcționeze normal. Este, de asemenea, un electrolit, o substanță care conduce electricitatea în corp, împreună cu sodiu, clor, calciu și magneziu. Potasiul este esențial funcției cardiace și joacă un rol cheie în contracția musculaturii scheletice și netede, ceea ce este important pentru funcționarea normală a aparatului digestiv și muscular. Un studiu publicat în Archives of Internal Medicine, în februarie 2001, realizat pe mai mult de 17.000 de adulți, a indicat faptul că aportul adecvat de potasiu din fructe și legume poate scădea tensiunea arterială.

Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate în polifenoli și flavonoide. Acești compuși sunt antioxidanți, care previn problemele provocate de radicalii liberi. Ele sunt bogate în fibre alimentare, care protejează și împotriva cancerului de colon și de sân. Smochinele sunt o sursă bogată de benzaldehidă, un agent anticancerigen. Fructele conțin pectină, o fibră solubilă care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Smochinele sau laptele de smochine au început încet-încet să își facă apariția în domeniul cosmeticii bio, datorită proprietăților benefice aduse pielii corpului și tenului. Virtuțile smochinelor sunt multe și se datorează prezenței vitaminelor și a acizilor grași esențiali.

Precauții și contraindicații: Smochinele sunt bogate în anumite săruri numite oxalați, care ne ‘fură’ din depozitele de calciu și fier. Prin urmare, copiii mici, persoanele anemice și gravidele nu trebuie să exagereze cu consumul de smochine.

Folosite de cele mai multe ori pentru tratarea cancerul de piele, în cazul în care sunt consumate excesiv pe timp de vară, pot avea efecte negative asupra pielii, aceasta devenind mult mai vulnerabilă în fața razelor ultraviolete. Un consum excesiv de smochine poate crește riscul de fracturi sau de apariție a osteoporozei ori a afecțiunilor osoase. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că smochinele conțin oxalați, compuși care interferează cu absorbția calciului în corp, necesar sănătății oaselor.

Plantemania incurajeaza plantarea smochinilor deoarece sunt aclimatizati la temperaturile din Romania. Rezista pana la -25 grade si fac rod din al doilea an. Pentru comenzi va rugam sa ne contactati telefonic 0742573160 sau accesati acest link :

COMANDA SMOCHIN

Lasă un răspuns