De ce își merită alunul locul în grădină: Fixează terenurile expuse eroziunii și aduce un profit considerabil!

Nici o gradina fara aluni!

Alunul se găsește în România frecvent în stare sălbatică în toată zona de deal și submontană. Mai puțin răspândit ca și cultură, el merită însă să fie extins fiindcă ocupă un spațiu restrâns, cere puține îmgrijiri, rodește în fiecare an, iar fructele sunt bogate în grăsimi (50-70 la sută), substanțe proteice, hidrați de carbon, săruri minerale și vitamine.

Alunele au 40-60 % miez (în medie de 50%), care se consumă în stare proaspătă sau se folosește la prăjituri, creme sau ciocolată. În plus, alunul fixează terenurile expuse eroziunii și poate fi folosit și ca plantă decorativă (alunul cu frunze roșii).

Alunul este o specie valoroasă, cu fructe plăcute la gust şi constituie un aliment foarte hrănitor datorită conţinutului mare în uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine, săruri minerale. Alunele pot fi consumate în stare proaspătă, prelucrate în produse de cofetărie sau pot fi utilizate pentru extragerea uleiului.

Fiind puţin pretenţios în ceea ce priveşte solul şi mai ales îngrijirile culturale, alunul este un arbust ce nu trebuie să lipsească din nicio grădină de lângă casă. Având o înflorire abundentă, cu mare bogăţie de polen, alunul reprezintă prima sursă de polen pentru albine.

Cultura_alunului

Sădirea alunului se face în rânduri, la distanța de 3,0 – 3,5 m între ele, iar între plante pe rând la 2,5 – 3,0 în gropi individuale nu prea adânci, în care se adaugă obligatoriu 1-2 lopeți de pământ de frunze luat din pădure. La suprafața de 500 de mp teren intră 60-70 de plante. Întreținerea este simplă și nu necesită intervenții speciale. La fiecare tufă se lasă la bază 2-3 tulpini iar restul se îndepărtează. Pe măsură ce îmbătrânesc și anume la 3-4 ani odată se înlocuiesc prin eliminare cu alte tinere pornite de la bază. De specificat că la 4-5 rânduri din soiul de bază se plantează un rând din soiul polenizator.

Combaterea bolilor și dăunătorilor la alun

Alunul este atacat de bacterioză, făinare și de unele insecte: viermele alunelor, acarienii și afidele. Contra bolilor se fac stropiri cu zeamă bordeleză 0,8 % toamna târziu după căderea frunzelor sau cu zeamă sulfocalcică 10 % în februarie, înainte de înflorit. Fructicarea plantelor începe din anul al treilea de la plantare și atinge maxim de recoltă după 10-12 ani, unele soiuri 5-6 ani. După recoltare alunele se întind în strat de 5-6 cm grosime într-o încăpere uscată și aerisită tipm de 7-8 zile după care se însăcuiesc și se păstrează în aceleași condiții până la desfacerea pe piață.

PLANTEMANIA  livreaza alun comun in ghiveci de 2 litri cu inaltimea de 40-60 cm. Pret. 16 lei. Pentru comenzi va rugam sa ne contactati telefonic 0742573160 sau online accesand acel link: COMANDA ALUN

Lasă un răspuns