kakiCurmalul japonez

(Persimonul)

Varietăți de curmal japonez

  • Persimonul kaki: Diospyros kaki
  • Persimonul american: Diospyros virginiana
  • Persimonul caucazian: Diospyros lotus

Formă de creștere: copac foios

Polenizare: variabilă, în funcție de soi; majoritatea soiurilor de kaki nu au nevoie de polenizator, dar majoritatea persimonilor americani au

Sezon de coacere: mijlocul verii până toamna târziu

Curmalul japonez, după cum îi spune și numele este originar din Japonia, China și alte părți ale Asiei. Este un copac mare care poate fi crescut în climate mai reci, însă va fi sensibil la înghețul de primăvara, și are nevoie de temperaturi mai calde toamna pentru ca fructele să ajungă la coacere. În funcție de varietate, fructul poate fi astringent (bogate în acid tanic și sunt prea amar pentru a fi mâncat până când se înmoaie sau se gătește). Persimonul american e mai rezistent la îngheț și va produce fructe mici astringente.

Termenul de Diospyros înseamnă fructul zeilor. Persimonul american are de obicei fructul de mărimea unei mingi de golf de culoare portocalie și textura unei piersici uscate care a fost îmbibată cu apă. Fructul  kaki e mai mare, roșu sau portocaliu și mai suculent decât cel al persimDiospyros_kaki_6_web_ptonului american, dar nu atât de gustos. Atât persimonul american cât și cel kaki sunt printre cele mai ușoare fructe de crescut. Vor fi rareori afectați de dăunători și necesită îngrijiri minime. Nu necesită să fie tuns. Vor
înflori destul de târziu, așa că florile nu vor fi afectate de înghețul târziu. Pe lângă faptul că e un pom ușor de crescut, va avea și un aspect plăcut pe parcursul perioadei de creștere, și mai ales toamna când unii pomi își vor menține fructele chiar și după căderea frunzelor.

Cultivarea

Există mii de varietăți de kaki. Multe din varietățile sălbatice nu vor avea un gust bun, și vor fi dioice, cu flori mascul și femelă pe plante diferite. Însă cele mai multe varietăți atât de kaki cât și de persimon

Diospyros virginiana

Diospyros virginiana

american, vor da rod fără să aibă nevoie de un polenizator mascul. Persimonul are rădăcina pivotantă de culoare neagră, părând moartă. Nu trebuie să aibă alte plante în jur pe un perimetru de trei, patru metri. Plantele au o rădăcină lungă și ramificată și vor fi dificil de transplantat.

Alegeți pentru plantare un loc însorit, mai adăpostit și un sol fertil bine drenat. Evitați locurile expuse la ger. Udați dacă există pericolul ca pomul să moară. Persimonul poate fi crescut în sere dar va avea nevoie de ghivece foarte mari.

Tunderea

Odată ce ați dat o formă coroanei persimonului, acesta va necesita doar tunderi minime. Puteți înlătur052172a crengile uscate, moarte sau crescute în direcții greșite și să tăiați unele crengi în fiecare iarnă pentru a stimula creștere nouă. Puteți de asemenea scurta din lăstarii tineri pentru a reduce din încărcătura de fructe, menținându-i aproape de trunchi. Dacă fructele sunt prea multe, mai ales la kaki, răriți-le manual chiar după ce s-au prins. Persimonul american va pierde în mod natural anumite mlădițe care au dat rod, nemaifiind nevoie într-un fel de tundere.

La pomii tineri scurtați crengile prea lungi sau sprijiniți-le cu niște pari.

Fructul și recoltarea

Fructul e în general de mărimea unei roșii. Dacă nu este copt fructul persimonului va avea un gust

Fruct Diospyros lotus

foarte neplăcut, astringent. Fructele persimonului se vor conserva bine dacă le culegeți cu puțină codiță. Culegeți fructele doar când au prins culoare și sunt moi. Fructele kaki și persimonul american pot fi culese necoapte și lăsate în interior să se coacă. Puteți grăbi procesul de coacere prin punerea fructelor într-o pungă împreună cu un măr. Uscarea fructelor va lua puțin și din astringență și va conserva fructul pentru iarnă. În Japonia fructele uscate de persimon sunt o delicatețe iar în trecut au fost folosite ca îndulcitor. Dacă intenționați să le uscați, culegeți fructele după ce au prins culoare dar sunt încă puțin tari, apoi curățați-le de coajă, lăsând puțină doar în jurul codiței și a caliciului. Japonezii vor lega fiecare fruct pe o sfoară, sau le vor pune pe un suport de bambus. Dacă vremea e uscată, fructele se vor usca în trei săptămâni.

Majoritatea fructelor kaki nu se vor desprinde ușor de pe crengi când sunt coapte, așa că va fi nevoie să le tăiați. Fructul persimonului american va cădea singur sau poate fi cules mai ușor. Un strat de mulci așezat sub pom, va atenua căderea fructelor. Distrugerea fructului în timpul culegerii nu este relevantă pentru că oricum nu se pot păstra

Fruct diospyros virginiana

Fruct diospyros virginiana

pentru mult timp sau transporta. Se vor mânca imediat după ce au fost culese, sau pulpa se va congela (ceea ce va mai lua din nou din astringență). La rece, fructele persimonului american vor rezista aproximativ două luni. În climatele mai calde (cum ar fi California) un kaki matur poate da o recoltă de până la 180 kg. Un persimon american care are cel puțin zece ani poate da o recoltă între 20 și 40 de kilograme.

În ciuda a ceea se zice, nu e nevoie ca fructele persimonului american să prindă ger pentru a se coace.

Boli și dăunători

În general nu veți avea probleme cu bolile sau dăunătorii la persimon deși aceștia pot apărea ocazional la persimonii sălbatici. Crengile moarte și uscate pot fi simptome cauzate de sfredelitorul ramurilor. Controlați acești dăunători prin arderea crengilor căzute sau moarte.

Frunzele pătate ar putea fi simtom al antracnozei. Veștejirea persimonului e cauzată de o ciupercă care va determina uscarea crengilor  de sus în jos. Iernile reci sau înghețurile târzii pot agrava problema. Tăiaiți și ardeți pomii infectați.


Varietăți de persimon

Diospyros lotus (persimonul caucazian) este un arbore cu frunze căzătoare care crește în medie 6 metri dar poate ajunge și până la 15-30 metri. Nu este sensibil la îngheț rezistând până la -23 grade. Acest arbore se întinde din Estul Asiei până în vestul Mediteraneenei, în Spania. Planta crește bine într-un loc însorit sau semi însorit și într-un sol afânat, argilo-nisipos și galben bine drenat. Astfel este indicat să o plantați în locația ei permanentă cât de repede posibil și să o protejați pe timp de iarnă timp de un an sau doi. Plantele au o rădăcină lungă și ramificată și va fi dificil de transplantat. Florile sunt mici, verzui și apar în Iunie-Iulie.

Fructul comestibil are 1-2 cm în diametru, aproximativ de mărimea unei cireșe mai mari, și poate fi de culoare gălbuie-maronie spre albăstrui-negru atunci când este copt.  Fructele ajung la coacere din Octombrie-Noiembrie. Fructul se recoltează după primul înghet și are o aromă bogată când este copt. Gustul se seamănă cu cel al curmalelor și prunelor. Cumpără diospyros lotus.

Diospyros virginiana (persimonul american) este orginar din America de Nord. Crește cu rapiditate în primii ani, iar odată ce începe să rodească va continua creșterea moderat. În habitatele lor native, copacii pot ajunge la o înălțime de 22 m, dar în alte condiții înălțimea maximă e de 15 m. Copacul va crește bine într-un sol afânat, nisipos și bine drenat, dar va crește și în solurile mai bogate din sud. Vara, această specie va produce flori frumos mirositoare, și femele și de parte bărbătească. Soiurile cu fructe fără sâmbure nu vor avea nevoie de polenizare încrucișată.

Copacul nu trebuie să aibă alte plante în jur pe un perimetru de trei, patru metri. Plantele au o rădăcină lungă și ramificată și vor fi dificil de transplantat.

La primele recolte câteva fructe vor începe să cadă, fenomenul fiind normal și necesar pentru eliberarea crengilor de greutatea fructelor.

Fructul e mai mic decât fructul de la kaki (Persimonul Oriental), dar Persimmonul American supraviețuiește și aduce fructul la coacere mai la nord decât soiurile de kaki care sunt disponibile. Rezistă până la -35 grade Celsius, nu ca și kaki care rezistă doar până la -17 grade. Fructul este rotund sau oval și de obicei are o culoare portocalie-gălbuie și câteodată albăstruie. Fructul are diametrul între 2 și 6 cm, ca și o roșie mică, este folosit la diferite feluri de mâncare și desert.   Fructul la Persimmonul American este mai moale și mai uscat decât kaki, cu un gust mai intens, ceva asemănător cu o caisă uscată dar umedă peste care s-a dat cu miere. Cumpără diospyros virginiana.

kaki1

Diospyros kaki

Diospyros kaki (persimonul kaki) este originar din China unde a fost cultivat de sute de ani. Există peste două mii de specii.  Din China, kaki și-a făcut drum înspre Japonia unde a avut un mare succes. Pomul kaki poate avea o viață lungă (în Japonia existând încă un exemplar bătrân de 600 de ani). Majoritatea varietăților de kaki vor rezista până la -17°C. În zonele în care există pericol de îngheț după ce pomii au intrat în vegetație, aceștia pot muri. Kaki nu are nevoie de perioadă de hibernare, astfel că va crește și în regiunile subtropicale. Soiurile de kaki pot fi împărțite în două categorii generale: cu fructe astringente până la coacere, și a căror fructe nu sunt astringente. Cele astringente trebuie să fie moi înainte de a fi bune de mâncat. Aceste soiuri cresc cel mai bine în regiunile mai reci. Fructele care nu sunt astringente pot fi mâncate la fel ca un măr, aceste soiuri crescând mai bine în regiuni cu veri calde. Fructele pot fi mari ajungând și până la 500 de grame.

Lasă un răspuns