Codiaeum variegatumCodiaeum variegatum – Crotonul, Arbust minune

Proveninență:  Asia de Sud

Familia: Euphorbiaceae

Descrierea plantei: Arbust compact cu frunze ornamentale, de forme diferite. Prezintă pete în nuanțe vii de galben sau portocaliu. Are o formă de creștere foarte diferită, în tufă sau drept. Deseori frunzele acestei plante au model, formă sau culoare diferită.

Utilizare: Plantă decorativă pentru frunzele ei, pentru interior, seră sau solariu n timpul verii.

Amplasare și lumină: Într-un loc luminos, cald, iarna mai răcoros, dar nu sub 16° C. Necesită umiditate ridicată a aerului. Dacă țineți planta într-un loc mai întunecos, frunzele vor avea culoare mai pală.

Interval de temperaturi: Preferă un loc călduros. Nu tolerează temperaturi sub 16° C.

Udare: Se menține regulat umed, iarna udându-se mai puțin.

Îngrășământ: De primăvara până toamna se aplică îngrășământ cu un conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: A nu se ține la întuneric, pentru că îșipoate pierde frunzele. Se replantează anual primăvara.

Alte specii: Există multe soiuri cu frunze în culori și de forme diferite. Soiul „Aucubaefolia” are frunze lucioase, ovale cu pete verzi-gălbui. „Gold star” are frunze înguste, alungite, cu pete galbene-verzui. „Petra” are frunze mai mari, ovale, cu nervuri colorate n galben și portocaliu.

Boli și dăunători:  Afide, păduchi lânoși, păduchi țestoși și păianjeni roșii.

Înmulțire: Se înmulțește prin butași din tulpinile fragede sau verzi în orice perioadă a anului. Butașii trebuie puși într-o răsadniță încălzită sau într-o lădiță specială de răsaduri, care să asigure la bază o temperatură de 20-25° C.

Lasă un răspuns