catinaCătina

(Hippophae rhamnoides)

Cătina este un arbust foarte ramificat și spinos, rezistent la îngheț, care ajunge la înălţimea de 2-3 metri. Plantele bărbăteşti trebuie plantate aproape de plantele female pentru a permite polenizarea încrucişată. Polenizare este realizată de vânt. Florile, dioice, sunt mici și apar înaintea frunzelor; cele mascule, sesile, au 2 sepale și 4 stamine, iar cele femele sunt scurt pediculate și au 2 sepale. Fructele sunt ovoide sau globuloase, lungi de 5-10 mm și late de 4-8 mm, de culoare verde la început și galben-portocalie la completa lor maturitate. Perioada de coacere este la mijlocul lunii septembrie.

Fructele cătinei se dezvoltă pe niște crengi cu ghimpi și inițial au un gust foarte acru care va deveni treptat asemănător cu gustul portocalei și al fructului pasiunii.

Cultivareacatina-jpg-main1

Pe lângă un climat potrivit, cătina mai are nevoie de doar două lucruri: soare din abundență și un sol bine drenat. La fel ca alte plante care au frunzele argintii, cătina va tolera foarte bine condițiile de secetă. De asemenea tolerează bine mediul marin, după cum indică și numele din limba engleză: seaberry. Va tolera un sol infertil pentru că planta este capabilă să ia nitrogen din aer și să-l transforme astfel încât să-l poată folosi.

Pentru polenizare va fi nevoie de o plantă mascul (un mascul fiind de ajuns la 6-8 plante femelă). Polenizarea se va face prin vânt, așa că plantați plantele destul de aproape.

Tunderea

Cătina necesită foarte puțină tundere florile și fructele apar pe crengi de 2 ani, așa că tăiați vârfurile iarna pentru a stimula nouă creștere. Înlăurați de asemenea crengile prea dese, cele care cresc dezorganizat sau care par bolnave.

Recoltarea

Catina1Cătina este destul de greu de cules cu mâna din cauza țepilor pe pe crengi. O metodă mai ușoară ar fi tăierea crengilor cu fructe la aproximativ 30 cm și plasarea lor în congelator într-un recipient. După înghețare, se va scutura cu putere recipientul fructele desprinzându-se astfel mai ușor. Apoi se vor îndepărta crengile și alte resturi.

Cătina se utilizează deopotrivă în industria alimentară (sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă, etc.), în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decat măcesul și de 10 ori mai mult decat citricele. În fructele coapte conținutul depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloza, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.

Boli și dăunători

Cătina nu are în general probleme cu bolile sau dăunătorii.


Sanddorn
Vezi aici oferta noastră pentru cătină!Lasă un răspuns