caisa_plantemaniaCaisul

(Prunus armeniaca)

Caisul este un pom fructifer asemănător la fruct cu piersicul, care are nevoie de condiții de căldură (nu prea multă însă) și umiditate scăzută vara. Caișii sunt foarte rezistenți la îngheț, însă vor înflori destul de devreme primăvara așa că înghețurile târzii le pot afecta florile.

Cultivarea

Caișii nu sunt greu de crescut. În multe privințe sunt mai ușor de crescut decât piersicul și nectarinul, întrucât aceștia par să fie mai predispuși la boli și dăunători. Cerințele cheie ale caisului sunt un loc adăpostit și însorit, umiditate scăzută în timpul sezonului de creștere și protecție de îngheț primăvara.

Timpul plantării

caise_plantemaniaPomii în rădăcină nudă se vor planta primăvara devreme când sunt încă în perioada de hibernare și de îndată ce solul poate fi prelucrat, sau toamna.

Pomii care sunt achiziționați în ghivece pot fi plantați oricând primăvara, evitându-se sfârșitul primăverii dacă vremea este uscată și caldă.

 Înflorirea și polenizarea

Caișii înfloresc foarte devreme – de obicei mai repede decât piersicii și nectarinii – așa că protejarea de îngheț este esențială, și este indicată polenizarea manuală. Cu toate acestea caișii sunt autofertili, deci se poate planta un singur pom. Protejarea împotriva înghețului se poate face cu o prelată, pânză sau nailon. În timpul zilei îndepărtați protecția pentru ca insectele să poată realiza polenizarea.

Locul plantării

Caișii vor crește cel mai bine într-un loc adăpostit și însorit. Dacă există riscul înghețurilor târzii de Apricot_tree_flowers_plantemaniaprimăvară, plantați caisul în partea de nord a unei clădiri pentru a prelungi perioada lor de hibernare. O altă opțiune pentru a reuși să creșteți caiși fără probleme e creșterea lor în seră sau pe un perete orientat către sud. Distanța de plantare e de 6 – 7 m.

Tipul de sol

Caișii preferă un sol bogat, bine drenat și cu un pH neutru sau puțin alcalin. Solul nisipos va trebui îmbogățit cu materie organică.

Creșterea în ghivece

Există o serie de varietăți pitice care pot fi crescute în ghivece. Folosiți un amestec pe bază de argilă amestecată cu nisip sau pietriș pentru a îmbunătăți drenajul. Aplicați un îngrășământ universal primăvara și vara și mențineți ghiveciul bine udat. La doi ani mutați caisul într-un ghiveci mai mare. Iarna târziu mutați ghiveciul într-un loc ferit de îngheț iar vara plasați-l într-un loc însorit unde fructele să apuce să se coacă.

Îngrijire de rutină

  • Protejarea de îngheț: pomii plantați afară ar trebui acoperiți pentru a proteja florile de înghețurile târzii.
  • Udarea: udați regulat primăvara și vara, mai ales pomii tineri și cei crescuți sub formă de evantai.
  • Hrănirea: primăvara aplicați un îngrășământ universal.
  • Aplicarea de mulci: primăvara devreme, după hrănire, smulgeți buruienile și aplicați un strat de mulci în jurul trunchiului.
  • Rărirea fructelor: în anii buni când recolta este mare, răriți fructele la aproximativ 8 – 10 cm distanță. Înlăturați orice fructe bolnave sau stricate mai întâi.
  • Protejarea cu plasă: păsările pot fi o problemă vara când fructele se coc. Dacă este cazul, protejați cu plasă pomii crescuți în ghivece sau pe suporturi. În cazul pomilor mari unde protejarea integrală nu e practică, puteți încerca protejarea fructelor pe porțiuni.

Recoltarea și păstrarea

În majoritatea regiunilor, caisele sunt recoltate la mijlocul sau sfârșitul verii. Fructele se pot culege atunci când au început sa se înmoaie și se desprind ușor lăsând codița în urmă. Caisele se vor păstra pentru o zi sau două dacă sunt ținute într-un loc răcoros, dar cel mai indicat e să fie consumate proaspete. Fructele se apricots_plantemaniapot de asemenea folosi în compoturi sau se pot congela.

Tunderea

Caisul se va tunde anual, de preferat de îndată ce începe creșterea de primăvară și încă din primul an al plantării. Dați-i forma unui centru deschis sau lider central modificat.

Caișii dau rod în două moduri: pe codițe sau în lateral pe crengi. Fructele de pe codițe cresc pe crengi de doi ani sau mai bătrâne iar cele de pe laterale cresc pe crengi de 1 an. Prin urmare caișii trebuie tunși anual pentru a stimula creșterea unei cantități moderate de lemn nou în fiecare sezon. Bobocii de pe codițe vor rezulta în fructe mai mari dar vor înflori mai devreme decât cei de pe laterale. În regiunile cu pericol de îngheț primăvara, tundeți mai mult pentru a obține o creștere nouă mai mare și prin urmare mai multe fructe pe laterale  care au șanse să ajungă la coacere.

Înlăturați crengile bătrâne care nu mai dau rod. Tundeți în așa fel încât toate crengile să aibă acces la lumină.

Dacă aveți norocul ca pomul să lege foarte multe fructe, răriți-le la 5 cm distanță.

Boli și dăunători

Gărgărița prunului este o insectă care atacă caisele devreme, lăsându-le cu o cicatrice. Fructele care rămân în pom vor fi afectate de boală, dar majoritatea vor cădea. Acest dăunător poate fi controlat prin stropire înainte de înflorire, sau prin scuturarea insectelor pe o bucată de material și distrugerea lor. De asemenea daca aveti pui de găină, lăsați-i liberi pe sub cais. Gărgărițele acționează 8 săptămâni de la înflorire.

Un alt dăunător este molia fructelor, care va perfora fructul sau crengile, determinându-le să se veștejească. Și acest dăunător poate fi controlat prin stropire sau prin amplasarea unor curse feromonale.

Sfredelitorii atacă caisele ducând la uscarea unor crengi sau chiar a unor pomi întregi. Pomii mai viguroși vor fi mai rezistenți împotriva acestor dăunători.

Putregaiul brun începe de la o pată maro, care învăluie apoi tot fructul, ducându-l la putrezire. Pe lângă stropire și înlăturarea fructelor afectate, această boală se mai poate controla prin plantarea unor varietăți rezistente.

Lasă un răspuns