avocado-maskAvocado

(Persea americana)

Copacul avocado e interesant de crescut, deși rodirea e o cu totul altă problemă. În habitatul lor natural din America Centrală aceștia beneficiază de temperaturi ridicate constante și umiditate crescută. În climatele mai reci aceștia vor trebui crescuți în interior și vor avea nevoie de căldură dacă e să rodească vreodată. Mai exact ar trebui să le asigurați o temperatură de 20-30°C și umiditate de 70% cât și udare și hrănire regulată. Însă chiar și cu aceste condiții s-ar putea ca soarele insuficient și zilele prea scurte să îi împiedice să rodească vreodată.

La maturitate avocado poate avea între 3,5 și 7 m. Sunt parțial autofertili dar vor rodi mai bine prin polenizare încrucișată între flori de soiuri diferite.

Fructul este foarte cunoscut pentru că se poate găsi aproape oriunde în magazinele alimentare, și este green-avocadounic prin conținutul bogat de uleiuri sănătoase, antioxidanți și fitochimicale. Avocado se împarte de obicei în trei categorii horticulturale. Avocado mexican (P. americana var. drymifolia) este cel mai rezistent la îngheț, crescând în regiunile subtropicale mai uscate. Are nevoie de 7 până la 9 luni din momentul înfloririi până la coacerea fructului. Fructul copt are un miez foarte bogat care uneori are aromă (alături de frunze) de anason. Avocado indian (P. americana var. americana) e varianta cea mai puțin rezistentă la îngheț, crescând cel mai bine în climate tropicale cu umiditate mare. Fructul va fi de un verde sau roșu strălucitor și va avea nevoie de 7 luni până la coacere, când va avea un miez dulce, mai moale, dar nu atât de bogat ca cel mexican. Avocado din guatemala (P. americana var. guatemalensis) se află din privința cerințelor între celelalte două variante, fructul având nevoie de 14 până la 18 luni pentru coacere. Va avea un miez bogat protejat de o coajă dură verde.

Multe din soiurile existente sunt hibrizi între cele trei vaiante.

Cultivare

Polenizarea la avocado este o problemă destul de complicată. Părțile femelă ale florii se vor deschide primele, urmate de părțile mascul. Varietățile de aOLYMPUS DIGITAL CAMERAvocado sunt ori de tipul de înflorire „A” ori de tipul „B”. O floare de tip A va fi din punct de vedere funcțional femelă într-o dimineață, apoi mascul în dupămasa următoarei zile. O floare de tip B va fi din punct de vedere funcțional femelă dupămasa, apoi mascul în dimineața următoare. La temperaturi mai mici deschiderea ambelor tipuri de flori poate fi întârziată și poate duce la reversul comportmentului sau chiar la autopolenizarea florilor.

În termeni practici, pentru o rodire cât mai bună e indicat să creșteți un avocado de tip A și unul de tip B împreună sau să aranjați polenizarea între aceste două tipuri. Legarea fructelor nu va fi apoi o problemă. Atunci când este înflorit un pom de avocado va avea mii de flori pe o perioadă lungă de timp. Din acestea doar câteva vor trebui să se lege pentru a avea o recoltă bună. Pentru a obţine un fruct de cea mai bună calitate, plantaţi o varietate de cultură pe un portaltoi crescut din sămânţă. Pomii altoiţi ar trebui să înceapă să rodească din al doilea sau al patru-lea an. Pentru o creştere cât mai bună plantaţi într-o locaţie însorită şi – foarte important – într-un sol bine drenat. Pomii de avocado vor deveni mai rezistenţi la frig odată cu vârsta, aşa că dacă există această problemă înveliţi pomii mai tineri peste iarnă.

Creşterea pomilor de avocado în climatele reci

După cum ştiu mulţi grădinari din zonele mai reci, pomii de avocado sunt uşor de crescut în sere acoperite cu sticlă. Aceştia însă vor da rod destul de greu în aceste condiţii pentru că în general sunt crescuţi din sămânţă. Plantaţi afară în regiunile tropicale sau subtropicale la soare, aceşti pomi din sămânţă vor rodi abia după zece ani sau mai mult. Serele de sticlă de obicei nu sunt destul de mari pentru un pom de zece ani, şi în condiţiile climatelelor reci un pom din sămânţă are nevoie de mai mult de zece ani pentru a se maturiza, înflori şi rodi. Pomii altoiţi nu doar că vor înflori mult mai repede, dar vor creşte şi la o înălţime mai rezonabilă. Aşa că dacă locuiţi într-un climat rece şi doriţi să creşteţi avocado, cel mai indicat ar fi să achiziţionaţi o plantă altoită sau să o altoiţi dvs. Astfel puteţi creşte şansele unei recolte şi să o grăbiţi.

Tunderea

Pomii de avocado au nevoie de puţină tundere. Scurtaţi crengile pomilor tineri pentru a încuraja ramificarea, mai alesavocado-grafted-4682 pe varietăţile foarte drepte. Pomii mai maturi se vor tunde doar pentru a li se forma coroana sau a se scurta.

Pentru a stimula o nouă creştere tăiaţi din crengile principale şi selectaţi câteva din cele noi pentru a forma o nouă coroană. Locul pe unde se va face tăierea e predispus la arsură, aşa că vopsiţi-l cu vopsea albă. Pomii care au fost tunşi mai mult vor începe să dea din nou flori într-un an sau doi.

Boli şi dăunători

Prinicipala problemă a pomului de avocado este putrezirea rădăcinilor, care poate fi evitată prin plantarea într-un sol bine drenat şi udarea potrivită. Aplicaţi un strat de mulci organic sub copac dar nu aproape de trunchi – pentru a stimula crearea de microorganisme care care să suprime ciupercile de rădăcini.

Fructele şi frunzele pot fi afectate de rugină care e favorizată de condiţii de umiditate şi răcoare, mai ales la plantele tinere.

Recoltarea

Un alt lucru ciudat despre avocado e că fructul nu se va coace pe copac. Trebuie să vă interesaţi de perioada de recoltare pentru varietatea specifică pe care o aveţi. Apoi va trebui să urmăriţi mărimea şi culoare fructului. Fructele mature şi gata de recoltat vor fi crescute la mărimea completă, iar varietăţile cu coajă închisă se închid la culoare şi cele verzi capătă o culoare uşor galbenă. Fructele se vor recolta individual.avocado-day-tree-big

Nu toate fructele se vor maturiza în acelaşi timp aşa că unele pot fi lăsate în pom o perioadă. Odată
culese fructele se vor păstra într-un loc răcoros nu rece sau începeţi coacerea lor în interior care va dura câteva zile. Temperaturile ideale pentru coacere sunt între 12 şi 25°C. Fructul de avocado va fi copt atunci când apăsaţi în jurul codiţei şi pulpa cedează. Pulpa va fi ideală în salate, sosul de guacamole sau pentru a fi consumat gol.

O modalitate mai rapidă de a duce fructul de avocado la coacere este să îl puneţi într-o pungă împreună cu o banană coaptă.  Aceasta va elimina un gaz de etilenă – un hormon natural al plantelor – care va grăbi coacerea.

Creştere unui avocado din sămânţă

Pentru a altoi personal un pom de avocado, aveți nevoie de un portaltoi din sămânţă de avocado. E uşor să creşti o plantă din sămânţă atâta timp cât nu lăsaţi pământul să se usuce. Plantaţi-o cu partea ascuţită în sus (cea lată în jos) direct într-un ghiveci cu pământ, sau fixaţi-o cu trei scobitoKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAri şi plasaţi-o sprijinită de un pahar plin cu apă – din nou cu partea ascuţită în sus, cea de jos fiind în apă. În cel de-al doilea caz plantaţi-o după ce s-au format rădăcinile. Teoretic aţi putea face guacamole din propriile fructe de avocado crescute în interior, dacă îl altoiţi
şi îl creşteţi într-un loc pătruns de soare. Vara, atâta timp cât temperaturile sunt ridicate, îl puteţi muta afară. O perioadă în care să stea la temperaturi mai scăzute decât în mod normal va ajuta la încurajarea înmuguririi care va fi urmată imediat de flori. Însă rodirea într-un climat rece a unui pom care este ţinut în ghiveci şi care stă afară doar în anumite anotimpuri e în continuare îndoielnică.Lasă un răspuns