Avem smochin 20-30 cm la 19 lei!

Smochinul este o plantă mediteraneana recunoscută pentru fructele sale gustoase. El poate creste sub forma de tufa inalta sau poate fi dirijat sub forma de pom ce atinge uneori si 8 m inaltime. El isi pierde frunzele toamna ca si copacii din zona temperata. Plantele crescute in interior isi pastreaza frunzele o perioada mai indelungata.   Smochinul nu are nevoie de polenizare pentru a rodi. Florile sunt toate de sex feminin si se autopolenizeaza (fenomen tipic smochinilor).

smochin

Smochinii cresc foarte bine în hardaie sau ghivece. Smochini maturi ajung sa aibe nevoie de hardaie de 40 litrii. Smochinul are nevoie de multa caldura si lumina. Are nevoie de cel puţin 8 ore de soare. Vara se tine afara in plin soare, ideal langa un perete zugravit in alb, orientat spre sud, care sa reflecte soarele marindu-i efectul asupra plantei.

Scoarta ramurilor si a trunchiului smochinului pot fi arse cu usurinta de soare. In mediul natural copacul are crengi multe si dese, cu frunzis bogat care umbreste trunchiul si-l protejaza. In conditii de interior insa, planta se sensibilizeaza si re-adaptarea la exterior se face treptat. Oricat de cald ar fi vara, planta se va simti bine daca s-a facut tranzitia de la interior la exterior atunci cand mugurii noi abia apar si vremea s-a incalzit putin.

Radacinile smochinului au nevoie de spatiu, intrucit sunt foarte dese, ramificate si cresc continuu.

Pentru a nu dăuna plantei, substratul nu are voie să fie prea uscat. Dar şi apa acumulată este foarte periculoasă. Pot fi afectate vârfurile rădăcinilor, planta poate să nu mai crească şi în final, să moară. Dacă solul este prea uscat, frunzele se vor ofili şi lăstarii vor atârna.

smochinePlantele tinere de obicei se expediază în ghivece mici, pentru un transport uşor. Cultura în aceste recipiente este indicată pentru încă 3 luni de la primirea plantei. Dacă cultura în aceste recipiente continuă și peste 6 luni rădăcinile plantelor nu se vor mai putea dezvolta.

Planta necesită, pentru o creştere sănătoasă, diferiţi nutrienţi.Nu uita că smochinul crescut în ghiveci este complet dependent de tine pentru nutriţia lui. El nu poate trimite rădăcinile lui prin pământ să caute apă sau minerale. Putem folosi ca și îngrasamant cenusa de lemn,care avand potasiu ajuta planta sa se lemnifice bine si sa reziste si mai bine la ger. De asemenea potasiul ajuta sa producem fructe mai dulci.

Pentru a le da forma dorita smochinii trebuie tunsi. Crengutele care cresc aiurea se taie si se pastreaza doar cele care formeaza un copac bine echilibrat si cat mai simetric, cu trunchi drept. Tunderile se mai pot face si de la nivelul solului pentru a obtine o tufa simetrica si echilibrata cu mai multe trunchiuri mai mici. Cei ce vor avea succes si vor ajunge sa aiba o recolta de smochine, trebuie sa stie ca rodul se face doar pe crengile vechi de cel putin un an. Atentie asadar la ce anume tundeti si ce anume lasati pentru rod.smochin-rosu

Smochinii pot fi crescuţi ca şi copac sau tufă. În forma de tufă mai mult din fructe vor fi aproape de pământ şi vor fi uşor de cules.

Dacă se doreşte fructificare mai repede la smochinul plantat în grădină, înainte de plantare se face o groapă pătrată cat un hardau şi se pun pereţi din piatră pe margini şi pietre mari la fund. Aceasta va stimula smochinul sa fructifice mai repede in loc sa-si extinda doar radacinile.

In functie de varietate fructele coapte sunt verzi, galbui, roșii sau violete. Uscate la soare devin toate de aproape aceeasi culoare. Uscarea se face prin expunere la soare timp de 4-5 zile ori intr-o camera special amenajata pt uscarea fructelor.

Daunatorii care apar pe fructe sau frunze trebuie distrusi. Se folosesc aceleasi insecticide care se aplica si celorlalti pomi fructiferi, trandafirilor si altor arbusti. In unele situatii o solutie slaba de zeama bordeleza (piatra vinata) este folositoare. Bolile smochinului sunt adesea imprumutate de la vegetatia autohtona si se trateaza in acelasi fel.

In pepiniera Plantemania gasiti smochin in ghiveci de 2 litri cu dimensiunea de:  20-30 cm cu pretul de 19 lei – COMANDA AICI 

30-40 cm cu pretul de 25 lei – COMANDA AICI

60-80 cm cu pretul de 29 lei- COMANDA AICI

80-100 cm cu pretul de 39 lei – COMANDA AICI

De asemenea va stam la dispozitie pentru comenzi telefonice la numarul de telefon 0742573160.

Lasă un răspuns