StachelbeerenAgrișul

Denumiri științifice: ribes hirtellum, R. uva-crispa

Formă de creștere: arbust mic care ajunge până la 1-1,5 m

Polenizare: autofertil

Lumină: soare direct până la umbră parțială

Agrișul a fost un fruct foarte popular în Statele Unite în urmă cu un secol dar a căzut din grații datorită unei boli care această plantă o poartă: rugina pinului alb. Multe state au interzis plantarea agrișilor și a coacăzilor – din același motiv. În Europa însă acest arbust s-a bucurat de aprecierea grădinarilor de sute de ani.

Agrișul crește de obicei sub formă de tufiș cu ghimpi cu creștere dreaptă sau târâtoare, în funcție de varietate. Din păcate cele mai gustoase varietăți sunt cele cu ghimpii cei mai intimidanți.

Agrișii  sunt în general împărțiți în varietăți culinare și varietăți pentru desert. Fructele culinare sunt acre dar atunci când sunt gătite cu zahăr vor rezulta în gemuri, jeleuri sau tarte delicioase. Fructele desert sunt destul de dulci pentru a fi mâncate imediat după culegere. Fructul în sine poate fi verde, galben sau roșu, neted sau ușor păros și mărimea poate varia foarte mult, totul în funcție de varietate.

Cultivarea

Agrișii nu sunt greu de crescut. Tolerează aproape orice climă și sol, și pot fi găsiți crescând liberi în natură. Cu puțină îngrijire în ce privește hrănirea, udarea, aplicarea de mulci și tunderea veți obține o recoltă bogată de fructe suculegooseberries-on-hinnomaki-rednte și delicoase.

Agrișii sunt plante care cresc bine în climatele nordice. Dacă este posibil, și mai ales în regiunile cu veri mai calde, plantați arbuștii pe o pantă orientată înspre nord sau la umbră (E una din plantele roditoare care cresc și rodesc bine fără soare constant). Plantele în rădăcină nudă se vor planta cât de repede primăvara iar cele care vin în ghiveci în orice perioadă a anului. Tolerează aproape orice fel de sol, dar ideal ar fi un sol ușor acid cu un pH de 6-6,5. Nu le place să stea în prea multă apă așa că asigurați-le un sol bine drenat.

Distanța de plantare între tufișuri să fie de 1-1,5 m și între rânduri de 1,5 m.

Creșterea în ghivece

Este posibil să creșteți agriș în ghivece, însă datorită faptului că rădăcinile lor se răspândesc rapid se dezvoltă mai bine în pământ.

Îngrijire de rutină

Udarea: agrișii au nevoie de destulă apă în perioada de creștere. Udați regulat și des atunci când vremea e secetoasă și observați că fructele se crapă.

agrisHrănirea: agrișii au nevoie de potasiu. Puteți stropi solul cu sulfat de potasiu primăvara devreme. Puteți aplica în același timp un îngrășământ universal. Evitatați însă îngrășămintele cu conținut ridicat de nitrogen pentru că acesta va stimula făinarea.

Aplicarea de mulci: după fertilizare aplicați un strat de mulci în jurul plantelor pentru a suprima creșterea buruienilor.

Protejarea: folosiți plase pentru a proteja fructele de păsări.

Protejare împotriva înghețului: agrișii vor înflori destul de devreme așa că s-ar putea să aibă nevoie de protecție dacă există pericol de îngheț sever.

Tunderea

Agrișii dau rod pe tulpini de 1 până la 3 ani. Tundeți tufișul în fiecare an lăsând cam șase crengi din cele de 1, 2 sau 3 ani. Tăiați la nivelul solului orice tulpini mai vechi de 3 ani. Veți putea să vă dați seama de vârstă după culoarea tulpinii care se închide și se decojește cu timpul. De asemenea scurtați orice tulpini care sunt prea lungi. Agrișii pot fi de asemenea dirijați sub forma unor copaci mici sau pe spaliere.

Recoltarea și păstrarea

Agrișele vor crește mai mari dacă răriți din fructe. Puteți începe culegerea lor de la sAgrisefârșitul primăverii (fructe care le puteți consuma gătite) și să le lăsați pe restul să crească mai mult și să se coacă complet. Agrișele desert pot fi mâncate imediat după ce au fost culese, când aroma și dulceața sunt la culme. Pot fi păstrate și la frigider mai multe zile sau congelate.

Recolta poate fi diferită în funcție de varietate, dar și de la an la an în funcție de vreme. Se pot obține recolte între 3,5 și 4,5 kg de pe un tufiș.

Boli și dăunători

Unele din cele mai gustoase varietăți de agriș sunt predispuse la făinare. Pulverizați de mai multe ori cu sulfur, săpun, bicarbonat sau ulei pentru a controla această boală.

Boli ale frunzelor pot determina dezvoltarea unor pete închise la culoare, și în cele din urmă îngălbenirea și căderea lor. Tufișurile afectate vor continua însă să dea fructe. Dacă problema este mai gravă stropiți cu cupru.

Două insecte afectează în general agrișul: larva de fructe care pătrunde în interiorul acestora determinându-le să se coloreze prematur, și omida care mănâncă frunzele. Ambii dăunători pot fi controlați prin stropire cu insecticid.


Verifică aici oferta noastră de agriși!Lasă un răspuns