blueberryAfinul

Denumiri științifice

Afini scunzi: Vaccinium angustifolium

Afini înalți: V. Corymbosum

Afini ochi de iepure: V. asheii

Polenizare: Parțial autofertil, așa că polenizarea încrucișată va mări recolta și va da fructe mai mari.

Lumină: soare direct

Delicios și foarte hrănitor, afinul e o alegere naturală pentru grădinarii amatori. Există trei tipuri de afini: înalți, scunzi și afini a căror fructe devin roz înainte de a deveni albastre (ochi de iepure).

Soiurile scunde sunt cunoscute ca având cele mai gustoase fructe, iar cele înalte sunt mai productive. Afinii medii reprezintă hibrizi dintre afinii înalți și cei scunzi crescând până la 1-1,25 m înălțime și fiind ușor de crescut de grădinarii amatori. În zonele cu veri călduroase și ierni mai blânde, afinii ochi de iepure sunt cei mai potriviți, însă tot au nevoie de o perioadă scurtă de răcoare pentru a intra în hibernare. Aceștia au fructul mai mic, mai închis la culoare, o coajă mai tare și tolerează un sol mai uscat decât celelalte două tipuri. Cresc până la 4 m înălțime. Afinii înalți cresc până la 2 m înălțime. Aceștia sunt cei mai comuni. Afinii scunzi cresc până la 45 cm. Aceștia pot fi crescuți și ca tufișuri ornamentale.images (3)

Atâta timp cât îi veți crește în solul acid de care au nevoie, afinii nu vă vor da bătaie de cap.

Dacă minunatul lor gust suculent și dulce nu e de ajuns pentru a vă convinge să creșteți această plantă, trebuie să știți că afinele au reputația de „mâncare minune” datorită nivelului mare de antioxidanți care ajută la prevenirea procesului de îmbătrânire și îmbunătățesc memoria.

Creșterea afinilor

Afinii sunt foarte ușor de crescut. De fapt e unul dintre cei mai ușori arbuști de crescut. Acestea fiind spuse, trebuie să-i creșteți în solul acid de care au nevoie pentru a avea reușită. Apoi nu trebuie să-i îngrijiți foarte mult, nefiind nevoie de legare ci doar de o simplă tundere. Plantele tinere par să se pornească foarte greu, dar odată ce s-au stabilizat vor fi productive și vor avea o viață lungă. Pot ajunge la o vârstă de douăzeci de ani sau mai mult.

Alegerea plantelor

Afinii pot fi cumpărați în rădăcină nudă sau în ghivece. Dacă e posibil alegeți plante în ghiveci de doi sau trei ani pentru că aceștia se vor stabiliza mai rapid decât cele în rădăcină nudă.

5330-vaccinium-corymbosum-bluecrop-boruvka-2Înflorirea și polenizarea

Mulți afini sunt așa numiți parțial autofertili, ceea ce înseamnă că sunt teoretic capabili să lege fruct din propriul polen. Cu toate acestea, e mai sigur să plantați mai mult de unul (ideal minim trei varietăți diferite) pentru a se realiza polenizarea încrucișată. Nu toate varietățile înfloresc în același timp. Unele încep primăvara devreme, altele primăvara târziu. Pentru a asigura polenizarea încrucișată ar fi indicat să plantați varietăți care înforesc mai mult sau mai puțin în același timp.

Când se plantează

Plantarea în pământ

Plantele în rădăcină nudă sau din ghiveci se vor planta primăvara sau toamna. Nu încercați să plantați dacă pământul e înghețat sau plin de apă.

Plantarea în ghiveci

Plantele care vin în ghiveci pot fi achiziționate și stabilite într-un ghiveci mai mare în orice moment în perioada de creștere, deși cea mai bună perioadă de mutare într-un alt ghiveci e primăvara. Evitați transplantarea în condițiile unei veri călduroase și secetoase.

Unde se plantează

Alegeți o locație ferită de vânturile puternice. Majoritatea afinilor sunt foarte rezistenți la îngheț și la daunele produse
de ger, deși soiurile care înfloresc foarte repede primăvara sunt mai expuse și s-ar putea să aibă nevoie de protecție.

Tipul de sol

Solul este cel mai important aspect în creșterea afinilor. Vor crește doar în soluri foarte acide, cu un pH între 4 și 5,5. Dacă creșteți cu succes azalee, camelii, iarbă neagră sau alte plante care iubesc solul acid, probabil veți avea succes și cu afinii. Dacă nu, atunci construiți paturi sau recipiente unde este mai ușor să controlați aciditatea solului. Solurile neutre sau ușor alcaline erau mai demult acidifiate prin adăugarea de turbă. Alte variante bio sunt rumegușul, compost din coajă sau ace de pin, praf de sulf sau așchii și compost acid pentru ghivece. Atenție: unii substituenți pentru turbă sunt prea alcalini. Afinii au nevoie de un sol bine drenat. Nu se vor dezvolta prea bine în soluri cleioase care tind să rețină apa.

Distanța de plantare

Varietățile înalte și ochi de iepure se vor planta la 1,2-1,5 m cu o distanță de 2-2,5  m între rânduri.

Varietățile scunde se vor planta la 30 cm distanță cu o distanță de 1-1,5 m între rânduri.

Plantarea unui tufiș de afin

Creșterea afinilor se va face doar în pământ acid. Dacă dispuneți doar de un pământ neutru sau alcalin, luați în considerare construirea unui pat deasupra nivelului solului, cu pământ pe care îl puteți menține la nivelul necesar de aciditate. Pregătiți pământul cu câteva luni înainte prin amestecarea de compost de rumeguș, coajă de pin sau amestec de pământ acid.

 1. Marcați locul de plantare, lăsând un
  001

  Plantarea unui arbust de afin

  spațiu de 1,5 m de jur împrejur.

 2. Udați bine planta și scoateți-o din recipientul în care se află.
 3. Săpați o groapă destul de adâncă și de lată pentru a cuprinde rădăcina cu pământul ei, lăsând în plus 10 cm de jur împrejur. Verificați adâncimea pentru a vă asigura că partea de sus a pământului din ghiveci vine la nivelul solului, sau puțin sub nivelul solului.
 4. Apăsați cu grijă pământul asigurându-vă să nu rămână goluri de aer printre rădăcini.
 5. Udați din belșug, de preferat cu apă de ploaie, și nu cu apă dură de la oraș sau din fântâni. Recurgeți la aceasta doar dacă nu aveți altă opțiune.
 6. Împrăștiați un strat de mulci din compost de rumeguș, humus de frunze, sau coajă de pin în jurul plantei.

Îngrijire

Udarea

Afinii au nevoie de foarte multă apă. Udați regulat și des, folosind apă de ploaie dacă e posibil. Dacă folosirea apei de la robinet e inevitabilă, s-ar putea să fie nevoie să aplicați mai mult mulci acid sau să folosiți fertilizator acid special pentru a menține un nivel scăzut de pH.

Hrănirea

Primăvara, după tundere, aplicați un îngrășământ fără calciu. Nu folosiți îngrășământ pentru roșii sau alte îngrășăminte pentru legume. Pentru un nivel mai ridicat de nitrogen puteți de asemenea să stropiți pământul cu sulfat de amoniu, cam 15 g la metru pătrat.

Aplicarea de mulci

Un strat gros de mulci organic aplicat după hrănire, va ajuta la menținerea umidității și la sufocarea buruienilor. Folosiți doar material acid: compost din rumeguș, compost sau așchii din coajă de pin, ace de pin sau humus de frunze. Evitați bălegarul de fermă sau compostul obișnuit.

Protejarea

Va fi nevoie să protejați cu plasă de păsări – vara cu siguranță va fi nevoie, atunci când fructele prind culoare și se coc. Este recomandată o cușcă pentru fructe.

Protejarea de îngheț

Plantele sunt rezistente la îngheț, dar varietățile care înfloresc devreme s-ar putea să aibă nevoie să fie acoperite, dacă există pericol de îngheț odată ce mugurii au înverzit.

Recoltarea și păstrarea

Afinii au o perioadă relativ lungă de recoltare. Varietățile timpurii images (2)ar trebui să fie gata de recoltat în iulie; varietățile târzii ar trebui să dureze până în septembrie. Afinele nu se coc toate în același timp, așa că s-ar putea să fie nevoie să culegeți de mai multe ori. Afinele nu vor fi coapte atunci când se fac albastre ci e posibil să mai fie nevoie să stea pe plantă. Fructele coapte se vor scutura ușor în mâna dumneavoastră.

Afinele se vor păstra mai mult timp decât majoritatea fructelor de arbuști. Pot ține o săptămână sau chiar mai mult în frigider. De asemenea se pot congela foarte bine.

Recolta

Recolta depinde de vârsta arbustului, de varietate, și desigur de vreme, dar vă puteți aștepta la 1,5 – 2,5 kg de la un arbust de patru ani și 5 kg sau chiar mai mult de la un arbust bine dezvoltat și matur.

Creșterea afinilor în ghivece

Blueberries in planter_lorezAfinii de obicei o duc bine crescuți în ghivece sau containere, mai ales dacă aveți grijă să mențineți pământul la nivelul corect de aciditate. Secretul este să folosiți pământ acid pentru alte  plante acide cum ar fi azaleele sau cameliile. Amestecați pământul cu nisip pentru a îmbunătăți drenajul, și aplicați mulci acid și organic la suprafață. Hrăniți cu un îngrășământ fără calciu primăvara, și udați cu regularitate, mai ales în perioade de secetă. Afinii nu ar trebui să rămână niciodată fără apă, dar nici să băltească.

Creșteți plantele mici în ghivece cu diametrul de 30-35 cm. Verificați rădăcina și fiți pregătiți să schimbați ghiveciul cu unul mai mare la fiecare doi ani. Amintiți-vă că plantați în grădină, afinii înalți pot crește până la 2 m înălțime și cei din categoria ochi de iepure pot ajunge și la 4, 5 m înălțime. Așa că pentru ghivece, afinii medii sunt cea mai bună alegere.
Îngrijire în funcție de anotimpuri

Iarna târziu

 • Tundeți tufișul de afini acum sau primăvara devreme.
 • Aplicați ulei alb pentru a controla afidele sau păduchii verzi dacă aceștia au fost o problemă în anii trecuți.

Primăvara devreme

 • Finalizați acum orice tundere de iarnă.
 • Pe varietățile timpurii vor începe să apară frunze tinere și boboci.
 • Protejați de îngheț dacă e necesar.
 • Aplicați un mulci acid în jurul plantelor.


Mijlocul primăverii

 • Pe majoritatea tufișurilor, florile sunt complet deschise, atrăgând insectele care polenizează.
 • Transplantați afinii din ghivece dacă e nevoie.
 • Plantați noi plante acum; îndepărtați florile pentru ca planta să direcționeze resursele înspre formarea unui nou sistem de rădăcini.
 • Hrăniți cu un îngrășământ fără calciu.

Primăvara târziu

 • Varietățile târzii vor înflori acum.
 • Pe măsură ce cad petalele, mici fructe vor prinde formă.
 • Smulgeți buruienile și udați regulat.
 • Continuați să înlăturați florile de pe plantele noi.
 • Dacă ați avut în trecut probleme cu larvele de insecte, acoperiți tufișurile cu o plasă odată ce fructele s-au prins.

Vara devreme2174161806_093936af50

 • Continuați să smulgeți buruienile și să udați pe măsură ce fructele se coc.
 • Protejați de păsări.

Mijlocul verii

 • Recoltați fructele timpurii și de la mijlocul sezonului.

Vara târziu

 • Recoltați fructele de la mijlocul sezonului și cele târzii.

Toamna devreme

 • S-ar putea să mai existe câteva fructe târzii de cules.

Toamna

 • Îndepărtați stratul de mulci înainte ca frunzele să cadă. După ce frunzele au căzut, împrăștiați din nou stratul de mulci peste frunzele căzute și puneți un strat nou de mulci peste. Aceasta va ajuta la prevenirea bolilor pe viitor.

Tunderea afinilor

Majoritatea fructelor sunt produse pe tulpinile care au între un an și trei ani. Pe lângă asta, tulpinile noi și tinere care ies din sol în vara în curs, de la mijlocul verii încolo, pot produce o a doua recoltă de fructe la sfârșitul sezonului. Aceste afine pot fi chiar mai mari decât prima recoltă. Tulpinile care sunt mai bătrâne de trei ani nu vor rodi la fel de bine sau mult ca cele mai tinere. Tundeți gradual.

Tunderea afinilor înalți și din categoria ochi de iepure

Afinii se vor tunde întotdeauna iarna, când plantele sunt în repaus. Puteți face tunderea oricând de toamna târziu și primăvara devreme. Dacă așteptați totuși până primăvara, mugurii de fructe vor fi deja vizibili și astfel veți putea vedea care tulpini vor rodi mai mult și ar trebui păstrate.

Tunderea în primul și al doilea an

002

Tunderea în primii ani

TOAMNA TÂRZIU-PRIMĂVARA DEVREME

 • În primii doi ani după plantare afinii necesită foarte puțină tundere.
 • Înlăturați orice tulpini rupte sau atacate de dăunători.
 • Răriți orice tulpini slabe sau care nu au o creștere dreaptă din centrul tufișului.
 • Tăiați orice tulpini subțiri care cresc în paralel sau prea aproape de pământ.

Tunderea unui tufiș matur iarna

TOAMNA TÂRZIU-PRIMĂVARA DEVREME

 • 22

  Tunderea unui tufiș matur

  Dacă tufișul a crescut prea mult, veți vrea să îl aerisiți la centru pentru a lăsa lumina și aerul să pătrundă.

 • Înlăturați orice tulpini moarte, rupte sau atacate de dăunători.
 • Tăiați 1 sau 2 din tulpinile cele mai bătrâne și mai puțin productive chiar de la bază. Lăsați în jur de 4-6 tulpini principale.
 • Tundeți vârful ramificat al tulpinilor care au rodit anul trecut. Tăiați întotdeauna până la un lăstar lateral sau un mugure care crește în sus.
 • Nu tundeți mai mult de un sfert din tufiș odată.

Boli și dăunători

Boli ale frunzelor și tulpinilor

 • Pălirea marginilor frunzelor: frunzele care devin maro și se încrețesc la margini, și vârfurile noilor lăstari care se ofilesc sunt semnele clasice ale secetei. În cazul în care nu duce lipsă de umezeală, s-ar putea să aibă nevoie de potasiu (Vezi imagine, nr 1).
 • Insecte mici, maro și sub formă de scoică pe tulpini: păduchii se găsesc uneori pe tulpinile plantelor (Vezi imagine, nr 2).
 • Pete multicolore pestrițe pe frunze:  pete neregulate de un verde pal, galben sau roșu sunt adesea semnele mai multor viruși care pot ataca afinii. Pot fi de asemenea simptom al lipsei demagneziu (Vezi imagine, nr 3).
 • Frunze galbene cu nervuri verzi: cloroza produsă de calciu poate fi un semn al faptului că solul este prea alcalin și plantele nu pot absorbi destul fier și magneziu.
 • Frunzele maronii și moarte rămân pe tuplini: mănunchiuri de frunze care devin maro, mor și nu cad, pot arăta precum niște „steaguri” ridicate împotriva învelișului natural de frunze verzi. Când în cele din urmă vor cădea, tulpina moartă e posibil să fi devenit deja neagră.
 • Frunze scheletice: gândacii japonezi se hrănesc cu țesutul de frunze dar lasă în urmă nervurile.

  001 (2)

  Boli și dăunători

Boli ale fructelor

 • Fructe mâncate: păsările vor începe să mănânce fructele de îndată ce încep să-și schimbe
  004

  Cușcă de protecție împotriva păsărilor

  culoarea din verde în albastru. Orice fruct afectat astfel va atrage în continuare viespi și muște (vezi imagine, nr 4).

 • Putregai cenușiu și maro: în verile umede sau în locuri în care umiditatea este mare, fructele pot fi acoperite de mucegai și să înceapă să putrezească, câteodată după recoltare. Florile, frunzele și
  tulpinile pot fi și ele afectate. Cauza e cel mai probabil ciuparca Botrytis.
 • Fructe moi: larvele de afine sunt larve de muște care se hrănesc cu interiorul afinelor, stricând recolta.
 • Fructe zbârcite: larvele de omidă se vor hrăni din fructe și vor țese o pânză ca protecție. Dacă fructele zbârcite sunt tari și gri la culoare, cauza poate fi o ciupercă așa numită bob mumie.

Varietăți de afini existente

Vă prezentăm câteva soiuri de afini înalți pe care îi puteți încerca în grădina dumneavoastră:

Vaccinium corymbosum ‘Berkeley’

Soiul ‘Berkeley’ este viguros, foarte productiv, ușor de crescut. Fructul este cel mai mare dintre soiurile de afine, este dulce și de culoare albastru deschis. Fructele nu se crapă ca la unele soiuri. Perioada de recoltare a fructelor este în August.  Îi place soarele, tolerează puțină umbră.Plantează două sau mai multe varietăți pentru o producție bună. Crește înalt de până la 1,5-2 metrii și peste 2 metrii în lățime. Afinul iubește un sol acid bogat în nutrienți. Trebuie udat bine în mod special în perioada de vară/secetă. Rezistă la temperaturi joase de până la -30 grade Celsius. Cumpără acest afin.

Vaccinium corymbosum ‘Bluecrop’

Soiul ‘Bluecrop’ este un soi foarte popular, cultivat în foarte multe locuri pentru că este şi foarte viguros. Este unul din cele mai productive soiuri. Aceast soi produce o cantitate imensă de fructe mijlocii-mari de culoare albastru deschis care sunt foarte gustoase. Crește înalt de până la 2-2,5 metrii și 2-2,5 metrii în lățime. Îi place soarele, tolerează puțină umbră. Fructele ajung la coacere în Iulie și August. Asiguraţi-vă că afinele sunt coapte înainte să le culegeţi. Cu toate că afinul este autofertil, polenizarea în cruce produce cea mai bună recoltă (afine mai mari și producție mai mare). De aceea este bine să plantezi mai multe soiuri care vor înflori în același timp.  Afinul iubește un sol acidic (pH of 4.8 to 5.2) bogat în nutrienți. Trebuie udat bine în mod special în perioada de vară/secetă.E bine să înlături florile de la plantele care au fost plantate în acel an și în anul următor pentru a încuraja dezvoltarea vegetativă. Tunderea se poate face în mijlocul iernii începând cu al treilea an după plantare după cum e nevoie. Rezistă la temperaturi joase de până la -30 grade Celsius. Cumpără acest afin.


Vaccinium corymbosum ‘Brigitta’

Soiul ‘Brigitta’ este un soi înalt cultivat în Australia.  Crește înalt de până la (3-3,5) metrii și (1.8-2.4 ) metrii în lățime. Creșterea anuală este de 15 cm în înălțime și 20 cm în lățime. Este unul din cele mai productive soiuri. Fructele ajung la coacere în  August – Septembrie. Acest soi produce o cantitate imensă de fructe mari de culoare albastru deschis care sunt foarte gustoase şi care se păstrează bine la frigider.  Îi place soarele, tolerează puțină umbră. Cu toate că afinul este autofertil, polenizarea în cruce produce cea mai bună recoltă (afine mai mari și producție mai mare). De aceea este bine să plantezi mai multe soiuri care vor înflori în același timp.  Afinul iubește un sol acidic (pH of 4.8 to 5.2) bogat în nutrienți. Trebuie udat bine în mod special în perioada de vară/secetă.E bine să înlături florile de la plantele care au fost plantate în acel an și în anul următor pentru a încuraja dezvoltarea vegetativă. Tunderea se poate face în mijlocul iernii începând cu al treilea an după plantare după cum e nevoie. Rezistă la temperaturi joase de până la -30 grade Celsius. Cumpără acest afin.


Vaccinium corymbosum ‘Duke’

Soiul ‘Duke’ este apreciat pentru că înfloreşte târziu şi fructifică devreme. Toamna frunzele lui capătă o culoare galben-portocaliu. De multe ori acest soi este greu de găsit în comerţ.  Aceast soi produce o cantitate imensă de fructe mijlocii de culoare albastru deschis care sunt foarte gustoase. Crește înalt de până la 1,5-2,5  metrii și 1-1,5 metrii în lățime. Ajunge la înălțimea maximă în 5-10 ani. Îi place soarele, tolerează puțină umbră. Fructele ajung la coacere în Iulie  şi se păstrează bine. Cu toate că afinul este autofertil, polenizarea în cruce produce cea mai bună recoltă (afine mai mari și producție mai mare). De aceea este bine să plantezi mai multe soiuri care vor înflori în același timp.  Afinul iubește un sol acid (pH of 4.8 to 5.2) bogat în nutrienți. Trebuie udat bine în mod special în perioada de vară/secetă.E bine să înlături florile de la plantele care au fost plantate în acel an și în anul următor pentru a încuraja dezvoltarea vegetativă. Tunderea se poate face în mijlocul iernii începând cu al treilea an după plantare după cum e nevoie. Rezistă la temperaturi joase de până la -30 grade Celsius. Cumpără acest afin.


vaccinium-corymbosum-_elliot_

Vaccinium corymbosum ‘Elliott’

Vaccinium corymbosum ‘Elliott’

Soiul ‘Elliott’ este unul din cele mai productive soiuri. Aceast soi produce o cantitate imensă de fructe mijlocii-mari de culoare albastru deschis care sunt foarte gustoase. Crește înalt de până la 2-2,5 metrii și 2-2,5 metrii în lățime. Îi place soarele, tolerează puțină umbră. Fructele ajung la coacere mai târziu ca celelalte soiuri, în August- Septembrie.Cu toate că afinul este autofertil, polenizarea în cruce produce cea mai bună recoltă (afine mai mari și producție mai mare). De aceea este bine să plantezi mai multe soiuri care vor înflori în același timp.  Afinul iubește un sol acid (pH of 4.8 to 5.2) bogat în nutrienți. Trebuie udat bine în mod special în perioada de vară/secetă.E bine să înlături florile de la plantele care au fost plantate în acel an și în anul următor pentru a încuraja dezvoltarea vegetativă. Tunderea se poate face în mijlocul iernii începând cu al treilea an după plantare după cum e nevoie. Rezistă la temperaturi joase de până la -30 grade Celsius. Cumpără acest afin.Vaccinium corymbosum ‘Goldtraube’

Soiul ‘Goldtraube’ este un soi foarte productiv. Produce o cantitate imensă de fructe mijlocii-mari de culoare albastru deschis care sunt foarte gustoase. Crește înalt de până la 1-1,5  metrii și 1-1,5 metrii în lățime. Îi place soarele, tolerează puțină umbră. Fructele ajung la coacere în Iulie și August.Cu toate că afinul este autofertil, polenizarea în cruce produce cea mai bună recoltă (afine mai mari și producție mai mare). De aceea este bine să plantezi mai multe soiuri care vor înflori în același timp.  Afinul iubește un sol acid (pH of 4.8 to 5.2) bogat în nutrienți. Trebuie udat bine în mod special în perioada de vară/secetă.E bine să înlături florile de la plantele care au fost plantate în acel an și în anul următor pentru a încuraja dezvoltarea vegetativă. Tunderea se poate face în mijlocul iernii începând cu al treilea an după plantare după cum e nevoie. Rezistă la temperaturi joase de până la -30 grade Celsius. Cumpără acest afin.


Vaccinium corymbosum ‘Spartan’

Soiul ‘Spartan’ înfloreşte târziu dar rodeşte devreme aşa că este ideal pentru zonele unde îngheţul s-ar putea să fie o problemă.  Este unul din cele mai productive soiuri. Aceast soi produce o cantitate mare de fructe mari de culoare albastru deschis care sunt foarte gustoase. Crește înalt de până la 2-2,5 metrii și 2-2,5 metrii în lățime. Îi place soarele, tolerează puțină umbră. Fructele ajung la coacere în Iulie și August.Cu toate că afinul este autofertil, polenizarea în cruce produce cea mai bună recoltă (afine mai mari și producție mai mare). De aceea este bine să plantezi mai multe soiuri care vor înflori în același timp.  Afinul iubește un sol acid (pH of 4.8 to 5.2) bogat în nutrienți. Trebuie udat bine în mod special în perioada de vară/secetă.E bine să înlături florile de la plantele care au fost plantate în acel an și în anul următor pentru a încuraja dezvoltarea vegetativă. Tunderea se poate face în mijlocul iernii începând cu al treilea an după plantare după cum e nevoie. Rezistă la temperaturi joase de până la -30 grade Celsius. Cumpără acest afin.


Vaccinium corymbosum ‘Darrow’

Soiul ‘Darrow’ este unul din cele mai productive soiuri. Aceast soi produce o cantitate imensă de fructe mari de culoare albastru deschis care sunt foarte gustoase. Crește înalt de până la 2-2,5 metrii și 2-2,5 metrii în lățime. Îi place soarele, tolerează puțină umbră. Fructele ajung la coacere în mijlocul lunii August.Cu toate că afinul este autofertil, polenizarea în cruce produce cea mai bună recoltă (afine mai mari și producție mai mare). De aceea este bine să plantezi mai multe soiuri care vor înflori în același timp.  Afinul iubește un sol acid (pH of 4.8 to 5.2) bogat în nutrienți. Trebuie udat bine în mod special în perioada de vară/secetă.E bine să înlături florile de la plantele care au fost plantate în acel an și în anul următor pentru a încuraja dezvoltarea vegetativă. Tunderea se poate face în mijlocul iernii începând cu al treilea an după plantare după cum e nevoie. Rezistă la temperaturi joase de până la -30 grade Celsius. Cumpără acest afin.


Verifică aici oferta noastră de afini!Lasă un răspuns